Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Terra Nova-turen

Skogen och hällmarken öster om Terra Nova är ett populärt ströv-, rid- och cykelområde som genomkorsas av stigar och mindre grusvägar. Det finns en del fornlämningar, och sommartid gott om orkidéer och andra blommor.

En ganska ny skylt i nordvästra hörnet informerar om en liten vandringsled i området. Vi vill gå lite längre än 2,2 km så vi kommer att snickra ihop en egen tur.

Skylt!

Skylten är stadigt gjord men det finns ingen information om vem som satt upp den, och det finns heller inga markörer ute längs turen så vill man följa den memorerar man vart den går eller så tar man ett foto av skylten.

Foto för minnet.

Norr om turstarten ligger travbanan, där det kan komma hästekipage i hög fart så se till att hålla dig på rätt väg om du ger dig ut åt detta håll.

Vår Terra Nova-tur går inte mot travbanan utan börjar med att följa vandringsledens grusväg sydöst.

Inte hit! Sväng höger.

Efter en halv kilometer, knappt 100 m före vägkorsningen kan man ta av på en liten stig till höger vid en övervuxen kalkugnsruin. Stigen fortsätter på andra sidan, parallellt med vandringsledens grusväg nr 2.

Fältsippor på hällmarken.

Stigen kan vara lite svår att se där den går över (mestadels) lättframkomlig hällmark, så efter ett par hundra meter tar vi oss ut till grusvägen och fortsätter längs den till nästa vägkorsning. Här bredvid korsningen finns ett gravfält med 19 stensättningar, knappt synliga under ljungen och buskarna men markerade med en medfaren liten Fornlämnings-skylt.

Den icke-markerade vandringsleden svänger höger men vi fortsätter rakt fram ett par hundra meter till innan vi svänger av på en stig som viker av genom ljungen och kommer ut till ett öppet område mitt i skogen. Flygbilder från 60- och 70-talet visar att området var öppet redan då. Det finns någon stenhög här, men det är inte markerat som fornlämning.

Översvämmad stig idag, vi får gå runt.

Det finns flera stigar som leder ut från gläntan. Vi är på jakt efter en som leder söderut, och vi finner en lite mindre välvandrad stig som tar oss åt det hållet, via ännu ett gravfält, och ut till en grusväg.

Sliten skylt vid ännu ett gravfält.

I närheten av gravfältet finns några andra stensättningar, och läser man om dem i Fornsök kan man hitta intressant lokalinformation:

” Vid granskning har ett värn blivit grävt på platsen, ca 3 m i diameter … Enligt värnpliktiga i värnet grävdes detta med maskin sista veckan i maj. Kompanichef kapten Ljungdahl. P18.”

Inventeringsbok, 2 juni 1976

Värnet är överväxt och inga värnpliktiga – varken i värnet eller utanför – syns till när vi passerar. Vi svänger sydväst i nästa korsning och finner snart andra, modernare spår i skogen. Dock inga värnpliktiga här heller.

Vattenledning (?) genom skogen. Sträckningen är markerad med blå band.

Vi passerar några hus och svänger sen nordväst in på stigen i ledningsgatan. Anlagda sandbäddar för solitära bin och andra insekter kantar stigen längs ljungen och enbuskarna.

Ledningsgata-stig i aprilväder.

När vi når ”toppen” av hällmarkerna på 70 möh får vi en ganska fin utsikt över de lägre liggande områdena norröver. Nu går vi också in i Natura 2000-området Slättflis,

”Slättflis välutvecklade karstområde saknar motsvarighet på den gotländska huvudön. Mosaiken av de förhållandevis öppna kalkhällmarkerna (alvarmarker och karsthällmarker) och de glesa hällmarkstallskogarna skapar förutsättningar att hysa mycket höga naturvärden.”

Bevarandeplan för Natura 2000-området Slättflis

Stigen går över karsthällmark med breda sprickor, så håll koll på var du sätter fötterna!

En bekant ledning dyker upp. Enkel att passera.

Vi följer stigen över hällarna i knappt en kilometer, och tar sen höger vid ett stigskäl så att vi närmar oss vandringsledens grusväg nr 3.

Sol igen!

Vill man går man tillbaka till start på grusvägen, eller så går man på stigen parallellt med den. Vi får ihop en 4,5 km tur, men det finns som synes gott om alternativa stigar och vägar om man vill göra en egen längre eller kortare tur.

/Anna, 21 april 2024

Om vår tur

4,5 km vandring på skogsstig, hällmark och grusväg i ett populärt ströv,- rid- och cykelområde. Flera övervuxna fornlämningar. Sommartid gott om orkidéer.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén