Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Sörmlandsleden Rundslinga Stenhuggarmon

Nästa del av vårt vandra Sörmlandsleden runt-projekt blir en dagstur på rundslingan vid Skottvångs gruva. Hit går det inga bussar så vi tar bilen och ger oss iväg. Och hamnar i värsta bilkön på den smala vägen hit, bakom en veteranbil cabriolet som tillverkades långt innan avgasrening ens var påtänkt…

Tips om ni ska köra hit för att vandra är att undvika den dag och tid då kolmilan tänds för det är tjockt med folk här och nästan lika många bilar parkerade halvvägs i dikena längs nämnda smala vägar… Jag hade tänkt vi skulle reka lite i omgivningarna – det finns en hel del kul här – men på grund av folkmängden ger vi oss iväg norrut på leden längs etapp 15 direkt utan att passera gå.

Vindskydd i skogen strax efter etapptavlan vid etapp 15.

Stannar dock till för att fota det vindskydd som ligger bara något hundratal meter från vägen. Undrar hur det är att sova här, det verkar vara verksamhet vid värdshuset hela sommaren och helger långt in på hösten. Trevligt iofs att kunna lyssna på levande musik och äta lagd mat innan man törnar in för kvällen 🙂

Brevlådor i skogen?

Strax därefter ser vi ett par brevlådor i skogen – ett kulturprojekt där man kan skriva brev och vykort till främlingar och ta ett som någon annan skrivit.

Kort & lång rundslinga.

Vi passerar Millsjön på avstånd och kommer sen till ett ledskäl. Vill man bara ta en kort promenad svänger man vänster och rundar sjön, annars tar man – som vi – av åt höger. Leden fortsätter kuperat genom Marvikarnas naturreservat och vidare ner mot sjön Mellan-marviken.

Leden fortsätter norrut längs sjöns branta stränder.

Det är ett populärt område med många kanotister och vandrare i rörelse denna lördag. Ungefär 4,5 km från start når vi ett par vindskydd som ligger fint vid vattnet. Det ena är ledigt och vi tar en paus här för att äta vår medhavda lunch.

Wraps i vindskydd och möjlighet att lufta fötterna.

Vi slappar ett tag och tittar på barnfamiljerna vid det andra vindskyddet som lastar på all packning i sina kanoter och ger sig iväg ut på vattnet. Vi ger oss också iväg, inte längs rundslingan utan vidare norrut mot det smala näset mellan klippväggarna på ömse sidor om sjöarna.

Bron över den smala bäck som förbinder Mellan- med Nedre marviken.

Sen går vi över bron, uppför berget och sätter handen på etappskylten för anslutningsleden mot Läggesta. När vi såg denna skylt förra gången svängde vi vänster och fortsatte mot etapp 14 och vidare. Så nu när vi kopplat ihop våra turer tvärvänder vi och börjar istället gå tillbaka längs sista delen av etapp 15.

Check på den!

Över bron igen och sen har vi 80 höjdmetrar att ta oss upp för genom skogen till Stenhuggarmons högsta punkt. Här finns ett utsiktstorn, och klättrar man upp där kan man se ännu mera skog!

Vi sätter oss här för en välförtjänt fika efter alla höjdmeter vi avverkat idag.

Klapperstenig led.

Denna klappersten är strandvallen efter Littorinahavets högsta kustlinje., tydligen var området här under vatten för 7000 år sedan.

Genom gles, mossig barrskog.

Nu har vi ungefär fyra kilometers vandring tillbaka till Skottvång, och leden går genom skog, fält och några mindre avverkningsområden.

Ex-gran blockerar leden vid Millsjöns västra sida.

Sista biten går längs samma väg vi gick ut på, längs den gamla banvallen som ända fram till andra världskriget bar malmtåg från gruvan till Åkers styckebruk. Ett styckebruk var specialiserat på tillverkning av stycken, dvs artilleripjäser, men vid Åkers tillverkades även civila produkter som plogar och valsar.

Milan är tänd och ryker rejält.

Det är inte mycket folk kvar vid milan, men vi är inte heller särskilt lockade av att stanna kvar och reka då röken bolmar ut och täcker en stor del av omgivningen. Vi är i alla fall nöjda med att ha plockat ännu en vacker etapp av Sörmlandsleden!

/Anna, 13 juli 2024


<< Skottvångs gruva – Bredsjön
Del av etapp 16, totalt 8 km

Läggesta – Glådran >>
Etapp 15:1, del av etapp 15 och del av etapp 14, totalt 16 km

Om vår tur

Vi vandrar Sörmlandsledens rundslinga med start vid Skottvångs gruva och knyter ihop den med vår tidigare vandring på etapp 15. Leden är mycket kuperad och går genom vacker, omväxlande natur med sjö och skog. Totalt 11 km längs etapp 15:2 och del av etapp 15. Ingen kollektivtrafik hit, vi får ta bilen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén