Plötsligt händer det. Inte bara en utan två mysterier jag funderat på får sin lösning…
Efter vår senaste tur runt Kallgatburg googlar jag efter lite information och stöter på en kort notis från Hejnum bygdegårdsförening om att de våren 2023 restaurerade en vandringsled från bygdegården till Hejnum högård, även känd som Prästänget. Givetvis måste vi fara dit för att spana in detta!
Vi parkerar vid bygdegården och ser direkt var leden börjar – en blåmålad skylt bredvid parkeringen och turkosblå markörer som lyser i det torra, novembergula gräset.
Och nu får det första mysteriet sin lösning – dessa ledmarkörer (fast i andra färger) har vi stött på tidigare i år då vi traskat omkring i trakterna, men vi har inte lyckats lista ut varifrån de kommer och vem/vilka som satt upp dem.
Det är alltså bygdegårdsföreningen som satt ihop en folder med karta och beskrivning av både kulturstigen och fem vandrings- och cykelturer inom Hejnum socken. Kartan lär finnas att köpa i Bygdegården för 50 kr. Tyvärr är det stängt och tomt då vi är där, men jag har mailat föreningen och bett att få köpa den.
Vi går in på stigen, och strax därefter får mysterie 2 sin lösning då vi ser en sliten gammal ledmarkör för den gotländska S:t Olavs-/ S:t Olofs-/ pilgrimsleden som vi gick för några år sedan.
Just här i Hejnum, då vi lämnade hällarna och kom ut i odlingslandskapet, visade kartan en väg och ledmarkörerna i verkligheten en annan längs den asfalterade bilvägen. Möjligen var stigen eftersatt och igenvuxen tidigare (att den nyligen restaurerats kan ju tyda på det), men om vi får för oss att gå pilgrimsleden igen ska vi definitivt följa denna ursprungliga sträckning!
Det är generellt gott om markörer för kultur- och naturstigen och lätt att följa stigen, men eftersom vi inte har foldern har vi inte mer information om de utmärkta platserna än det som står på kartan och det vi hittar i Fornsök.
Stigen går genom betesmark, hällmark och skogsdungar. Stängselpassage sker med stättor.
Dock är det inte alltid de behöver nyttjas… 🙂
Efter knappt två kilometers vandring når vi högården. Här finns också en kart-skylt utanför änget.
Hejnum högård är ett Natura 2000-område och ingår i EU:s nätverk av skyddade områden. Som jag hoppats finns det ett fikabord, och det är dessutom i lä från den bitande vinden. Dags för fika, som idag faktiskt blir varm choklad istället för kaffe.
Vi går sen ett litet varv i änget, innan vi vandrar tillbaka samma väg vi kom längs kultur- och naturstigen.
/Anna, 16 november 2024
Om vår tur
2 km enkel tur längs Hejnum kultur- & naturstig från bygdegården till Hejnum högård (Prästänget). Fikabord i änget. Parkering vid bygdegården.