Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Sörmlandsleden Härbärgssjön – Västersjön

Natten övergår i mulen morgon och i vindskyddets skuggade krypin sover man gott och länge. Klockan är sju då vi börjar sträcka på oss och vakna till för ännu en härlig vandringsdag på Sörmlandsleden.

Godmorgon! Svep för fler bilder.

Det blir bara gröt och inget kaffe till frukost – vi har ju lite ont om vatten och 6 km till nästa källa och nej, även om det finns gott om vatten i sjön kommer vi att använda det bruna, humussmakande sjövattnet endast vid nöd. Sen kan man ju diskutera om att inte få kaffe till frukosten är nöd eller inte… 🙂

Genom skogen vid södra Härbärgssjön.

Strax före nio ger vi oss iväg på andra halvan av etapp 18 mot Ånhammar. Leden är fortsatt i behov av underhåll och upprustning, det är många fallna träd och flerårig sly som växt in över leden på de många avverkningsområden.

Lite tråkigt att det är så eftersatt, eftersom det tydligen var just den här sträckan från Härbärgssjön på etapp 18 till Ösjön på etapp 19 som var Sörmlandsledens första provsträcka.

Bottall för krämp-botande.

Men vi kämpar på. Efter drygt tre kilometer kommer vi till Bottallen som enligt folktron kan bota dina krämpor om du kryper mellan tallens rotben. Vi fortsätter längs hygget, förbi Älgsjön och spången vid Kvarnsjön och den gamla Dammstugan.

Rejäl myrstack vid Älgsjön.
En av spängerna vid Kvarnsjön.
Leden genom gräs och snår fram till Dammstugan.

Det är runt 20 grader och mulet, så vi svettas inte alltför mycket och vår ransonering av det goda vattnet följer plan och vi har faktiskt en skvätt kvar då vi når etappslutet vid Ånhammar där det finns en KRAN! Vi fyller på alla våra vattenflaskor, dricker rejält och fyller på dem igen.

Kranen vid Ånhammar i bakgrunden. Ett urval av vattenflaskor i förgrunden.

Och sen är det dags för elvakaffe och en lång paus!

Vi ger oss sen iväg längs etapp 19, vars första del förbi säteriet är lite knepig att följa då skyltar och markörer döljs i den yviga grönskan och vi får gå tillbaka ett par gånger för att hamna rätt.

Etapptavla, väl dold i häcken.

Men när vi passerat kohagen rättar det till sig och ledmarkörerna är väl synliga.

Hängande markör sparar träden.

Vi vandrar genom hagar med enorma ekar och på spänger och broar över våtmarker och bäckar. Här har det röjts kring leden, spängerna håller på att renoveras, och etappen ger ett mycket mer välskött intryck än den föregående.

Bro över Järnaån.

Bara två kilometer efter Ånhammar passerar vi nästa källa, men vi har fortfarande välpåfylla flaskor och nöjer oss med att ge en tumme upp för konstruktionen.

Källa med pump och påfyllningsrör.

Efter ytterligare två kilometers vandring genom kuperad skog och hällmark och nya fina spänger når vi Ösjön och det vackert belägna vindskyddet där.

Utsikt över Ösjön och vindskyddet på udden mittemot.
Vindskydd & fikabord.

Här finns ett par fina tältplatser i närheten, och ok badmöjligheter. Vi tvättar av oss svett och damm och pollen och tar sen lunchpaus.

Liksom i går funderar vi ett tag på att stanna vid detta lugna ställe, men liksom i går tycker vi det är lite för tidigt – klockan är bara halv två och vi har vandrat i drygt nio kilometer med ungefär lika långt kvar till nästa vindskydd. Så vi hivar upp ryggsäckarna och fortsätter vår tur.

Tvåhundra meter senare passerar vi ett fint dubbelt torrdass.

Den kommande tre-fyra kilometerna går till stor del i en rejält bred ledningsgata för en rejält stor kraftledning.

Enorma fackverksstolpar.
Utsikt över Övre Horsbetslen och kraftledningen.

Leden gör en avstickare till Bågberget, där en stenbro sträcker sig ca 10 meter mellan två bergklackar. Måste ju fotas!

Stenbro, kryphöjd under.

Sen är det ut i ledningsgatan igen. Spång-renoveringen har inte kommit hit än men vi hoppas att den är på väg då flera av spängerna är i riktigt dåligt skick. Vi lider inte så mycket av det denna torra dag då det är torrt i markerna, men det är nog ganska besvärligt under blötare perioder.

Spång-gång i ledningsgata.

När vi lämnar ledningsgatan har vi fem kilometer vandring på skogsstig genom olika typer av skog framför oss – hyggen, uppväxande skog, och skog som fått växa ganska länge. Leden är röjd och väl markerad, och det är en trevlig vandring.

Ut på tur, aldrig sur!

Sista dryga kilometern till etappslut och vindskyddet går på en grusväg. Här passerar vi också en källa och givetvis fyller vi på ALLA flaskor igen. Här möter vi också de första människor vi sett sen Ånhammar, ett par på kvällspromenad med sin hund – det märks att vi har närmat oss bebodda trakter igen.

Vattenfiltrering pågår.
Etappskylt etapp 19 – etapp 20.

Från skylten är det ett par hundra meter till vindskyddet vid Västersjön. Skyddet ligger i en grönskande glänta, med ett dubbelt torrdass i närheten, ett fikabord och en något övervuxen separat eldplats bredvid. Vindskyddet har en något annorlunda konstruktion än de vi sovit i tidigare, det finns ingen mittstolpe och snedtaket framtill är längre och djupare så det upplevs som mörkare och mer avskilt inne i skyddet.

Vindskydd & fikabord. Sjö med brant strand & eldplats till höger (ej i bild).

Även ikväll är det läge för ett bad, och vi tar oss ner för den branta strandkanten för ett kvällsdopp i den lilla ”lagunen” nedanför.

Insynsskyddad plask-plats 🙂

Gräset bär spår av att någon tältat här någon av de föregående nätterna, men vi är helt ensamma på platsen nu och ingen annan dyker upp under kvällen.

Det är dock fuktigt här i gräset, och all ved i närheten (pinnar och knäckta grövre grenar) är också fuktigt, så vi försöker inte ens göra upp en eld. Däremot ser vi att någon annan eldar vid sina stugor tvärs över sjön, och vi ser en eka fara fram och tillbaka över sjön med ett par fiskare under kvällstimmarna. Vi hör deras röster driva in emellanåt, men inget motorljud så det måste vara en elmotor. Skönt att slippa båtmotor-oljud här i den övrigt tysta och stilla kvällen.

Utsikt över sjön.

Det är lite mer mygg här, så det blir både Thermacell under kvällen och myggnät under natten. Och då elden mittemot falnar och fiskarna far hem blir det helt stilla här och vi somnar gott. Mitt i natten vaknar jag till av smattrande regn mot taket, men det är bara att blunda igen och fortsätta sova torrt och tryggt.

/Anna, 22 juli 2024


<< Västersjön – Malmköping
Etapp 20, totalt 7 km

Bredsjön – Härbärgsjön >>
Del av etapp 16, etapp 17 och del av etapp 18, totalt 16 km

Om vår tur

Vi går 18 km längs Sörmlandsledens etapp 18 (del av) & etapp 19.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén