Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Kallgatburg & guckuskoslingan

Det är i slutet av maj och vi kör till Kallgatburg med hopp om att guckoskon har börjat slå ut. Och när vi ändå är där går vi den fina naturslingan runt Kallgatburgs naturreservat också.

Vi följer naturstigen...
Längs slingan finns flera stationer som beskrivs i handledningan. Nr 1 här säger att ”Stigen följer till en början en gammal väg som finns utmärkt redan på lantmäteri-kartan från 1698 och där benämns Enewäts-gatan.”

Vi har mest varit här tidig vår eller sen höst, då områdets sankmarker – och andra marker – varit vattenfyllda och översvämmade, så det är en överraskning att det är så grönt och lummigt här, som ett gotländskt änge.

Grönt och skönt, med en lustigt formad trädrest.

Efter den sköna gröna tar källmyren Rövätar vid, men även här är det skönt med vackra blommor.

Majvivor vid spångkanten.

Sen är det en liten tur över gröna marker igen – och där ser vi för första gången en kattfot! Flera, faktiskt, det växer tio-tjugo kattfötter på en tuva längs stigen.

Kattfotar? Kattfötter? Antennaria dioica.
Påminner verkligen om en riktig katt-tass.

Och sen ser vi inga fler, varken här idag eller senare…

Därefter blir det en sväng genom idegransskogen.

Vi kommer ut på den gamla landsvägen mellan Visby och Bunge. Enligt handledningen är det denna väg som gett namn åt området; Kall-gate = Karls gata eller Karls väg, fornsvenska för allmän landsväg då Karl betydde fri enskild man, bonde.

Leder bort till (bland annat) Hejnum Kallgate, där vi nyligen var.
En kilometerlång naturstig viker av från den allmänna landsvägen och leder till ett ganska stort bestånd med guckosko – vi går dit!

Vi träffar på flera som är på väg tillbaka från lokalen, och det är nästan lite andäktigt att gå här på stigen mitt ute i naturen för att titta på en blomma.

Här är det lite blött emellanåt, men vi navigerar skickligt förbi.

Efter drygt en kilometer finns det en stor informationsskylt som berättar om guckoskon – den är sällsynt men bedöms vara livskraftig så den är inte rödlistad, men givetvis fridlyst i hela landet.

Vi är lite tidiga – precis som alla andra blommor i år så är guckoskons blomning senare än vanligt och det är mestadels knoppar.
Men det finns några stycken som har börjat slå ut.
Tofflan/skon börjar titta ut.
Tittut!

Guckoskon växer i små stånd i den skuggiga barrskogen, och vi ålar oss fram mellan grenar och ris för att titta, beundra och fota. Men inte för nära – guckoskons frö behöver lucker jord för att gro så vi får inte trampa till jorden!

Pollineras av små bin och insekter som lockas ner i skon och sen måste krypa ut i bakändan.

Till slut har vi sett tillräckligt och går stigen tillbaka till Kallgatburg. Vi träffar på flera andra sällskap som ska ut och titta på orkidéerna – så här mycket folk har vi inte sett ute i skogen på länge!

Vi kommer ut på den allmänna landsvägen igen och följer den söderut några hundra meter, sen svänger natur- och kulturstigen in mot Rövätars källmyr igen, som är ganska torr och grön nu, och det påminner återigen om en torr gräsmatta – inte kärrmark.

Grönskande rikkärr.
Lin? Bergnarv? Fin vit blomma i alla fall!
Så här ska en källmyr se ut!

Efter lite drygt en halv kilometer har vi korsat Rövätar och är tillbaka på den gröna ängsmarken igen.

Ganska tydligt var stigen går… 🙂

Sista biten tillbaka går genom en bred bäckfåra vars vatten kommer från en spricka i berggrunden nära den västra reservatsgränsen. Just nu är det inte mycket vatten men enorma mängder ramslök som fyller luften med sin vitlöksaktiga doft.

Blommande ramslök.
Vitsippor? naj, ramslök!

Sen är vi tillbaka vid parkeringen igen, med inte bara en utan två nya blommor väl fotograferade!

/Anna, 30 maj 2021


Om vår tur

5,5 km vandring längs en markerad naturstig (ej delen mot guckoskon, men den är enkel att följa). Stigar & spänger. Fikabord vid stigens start.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén