Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

La Palma: Roque de los Muchachos

  • Längd ca 11,5 km
  • Tidsåtgång ca 5 timmar inkl picknicklunch och foto

Än en gång åker vi buss upp genom La Palmas klimatzoner för att börja veckans sista vandring längs den bergskam som omger Caldera de Taburiente där vi var igår. Vi hoppar av bussen på knappt 2000 meters höjd, på ett ställe där vi har en fin utsikt söderöver.

Vi ska ta oss längs kammen till Roque de los Muchachos på 2426 meter över havet, öns högsta punkt och näst högsta toppen på Kanarieöarna. Den högsta är Teide på Teneriffa, som vi kan skymta vid horisonten.

Trots att vi redan är på hög höjd måste vi ändå börja med att gå uppåt. Bergssidan är skogsbeklädd nästan ända upp till kammen.

Uppåt!

Efter ett par kilometer är vi uppe på kammen och har en relativ plan vandring runt vulkankäglan framför oss. ”Relativt plan” betyder i detta fall att vi ska ta oss upp ytterligare några hundra meter så det är ändå en del kämpiga passager emellanåt.

(Tillfälligt) plan vandring.

Hela innanmätet av Caldera de Taburiente är en nationalpark och detta aviseras med skyltar uppsatta här och där. Några meter innanför skylten är det ett långt fall ner längs den branta bergväggen i käglan.

Nationalpark. Vi håller oss på leden utanför.

Vi kan se milsvitt åt alla håll. Inte så mycket att se utanför ön dock, eftersom molnen täcker det mesta, men söderut kan vi se några av de andra Kanarieöarnas toppar sticka upp – Teneriffa, La Gomera och El Hierro.

Tillbakablick söderut från vår tur. El Hierro vid horisonten.
Utsikt framåt längs leden

På vissa ställen kan vi titta nedåt, in i calderan och se flodbädden där vi gick igår, 1500 meter nedanför oss.

Rio de Taburientes grå flodbädd lååångt nedanför.

Det är riktigt fascinerande att vandra så här högt upp, med ett obrutet molnskikt nedanför, inget som sticker upp högre än bergskammen vi går på. Det är så enormt påtagligt att det inte finns något ovanför, att det är ingenting mellan mig själv och rymden.

På världens topp.

Det är inte bara jag som tycker det, det finns flera observatorier som ligger här längs bergskammen.

Observatorier observerar rymden. Den höga byggnaden till höger om mitten är det svenska Swedish 1-m Solar Telescope.

Tyvärr finns det inget besökscenter så vi får nöja oss med att observera observatorierna utifrån.

William Herschel-teleskopet. Glad vandrare.

När vi passerat observatoriebyn är det inte långt kvar till Roque de los Muchachos och öns högsta punkt.

Roque de Los Muchachos, ynglingarnas klippor. Undrar varför de fått det namnet…

Här vid denna lustiga klippformation är vår vandring slut och vår buss skjutsar oss ner till hotellet, för dusch och bad och mat. Och ikväll ska vi också packa våra väskor för i morgon bär det av hem till Sverige igen.

/Anna, 6 april 2017


11,5 km vandring till öns topp. Bild från Garmin, karta från Google.
Höjdkurvan. Totalt 858 meter upp, 356 meter ner.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén