Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Kappelshamn – Visby, dag 3

Nyhamn – Visby, 16 km

Jag vaknar vid sjutiden efter att ha sovit gott hela natten. Vår Perfekta Tältplats ligger i skugga och det är svalt och skönt när vi fixar frukosten. Havet ligger som en spegel men det är lite disigt vid horisonten.

Mmm gröt och varm choklad!

En och annan morgonflanör och joggare kommer förbi, men på det hela är det tyst och lugnt när vi packar ihop vår utrustning och gör oss redo för dagens vandring.

Då händer det! Havets spegelblanka yta bryts av inkommande svallvågor och vi överröstas av bruset.

Plötsligt händer det. Ljud på!

Det är ganska fascinerande – fartyget som orsakat svallet har passerat långt ute för länge sen, och de undanträngda vattenmassorna syns inte över huvud taget förrän de når pallkanterna där de bryts och slår över. Och en minut senare är det helt stilla igen.

Vi är redo för avfärd vid nio-tiden. Härifrån ser vi faktiskt hemmet, de två vita prickarna är de kryssningsfartyg som legat utanför Visby hamn de senaste månaderna så vi har något att ta sikte på.

Utsikt mot Visby från vår tältplats vid Nyhamn.

Det är ännu en mycket varm dag och vi är ännu en gång tacksamma för att stigen går ganska mycket i skugga. Men det finns så klart också soliga partier. Ner mot Lummelundas bokskog till exempel.

Stig. Blåeld. Varmt.

Vi passerar igenom bokskogen. Här finns rinnande vatten i bäckarna men vi har fortfarande en del kvar så fyller inte på vattenreningsflaskan. Efter bokskogen är det omväxlande soliga strandängar och skuggiga skogspartier. Det finns en och annan porlande bäck som någon omtänksamt lagt spångar över.

Här tar man sig torrskodd över.

Vi finner en bänk på stranden, och passar på att ta ännu en vilo- och vätskepaus.

Bänk för alla!

Strax därefter går stigen igenom ett buskageområde med vad vi tror är förvildad havtorn, som ger en riktig medelhavskänsla.

Havtorn enligt Google Lens. Inga bär än.

Efter lite drygt en timme och 4,5 km från start tar vi en fikapaus på Krusmyntagården. Kall dryck, kaffe och bulle sitter fint! Här fyller vi också på våra vattenflaskor så vi klarar oss hela vägen in till Visby.

Paus.

Efter Lummelunda är det långa sträckor sandstrand och lite besvärligt att gå. I gengäld börjar det bildas moln som skänker skugga, så summan av kardemumman är ganska konstant 🙂

Badstrand.

Vandringen flyter på bra, vi passerar Brissund, Kronviken och Själso hamn. En dryg timme senare, efter 4,5 km till stannar vi och äter lunch på Själsö Bageri.

Macka med lax & pepparrot eller rostbiff & senapsremoulad. Flädersaft. Gott!

Med energiförråden påfyllda ger vi oss iväg mot Brucebo naturreservat. Vi går längs strandängen och här har det dykt upp en ny blomma sen vi var här sist – kärrknipprot!

Kärrknipprot, orkidé.

Efter Brucebo tänker vi till lite och svänger upp mot klintkanten längs Muramaris för att slippa klämma oss fram med full packning längs den ofta halvt igenväxta stigen i strandkanten. Efter Muramaris går vi ner mot stranden igen. Det är helt vindstilla och kav lugnt på havet.

Studie av häger.

Vi sätter oss strax efter Snäck för en sista vätske- och vilopaus. Nu har vi bara 3 km på Kärleksstigen genom Galgbergets naturreservat kvar, sen är vi hemma!

Det är dock så otroligt varmt nu att vi sätter oss strax innan S:t Görans ruin för en sista-sista vätske- och vilopaus innan absolut sista rycket.

Göransporten. Snart hemma!

Vi kommer hem vid 14-tiden, 5 timmar och 16 km efter morgonens start eller drygt två dygn och 63 km efter hela turens start. Nu är vi väl förtjänta av en kall after walk-dryck!

Aperol Spritz.

/Anna, 26 juni 2020


Om vår tur

16 km vandring längs stigar & gång-/cykelväg längs kusten. Flera fikabord, badplatser, grillplatser. Säsongsöppna restauranger & caféer.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén