Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Visby – Brucebo

Dagens vardagstur är en favorit – vi går ut till Brucebo och tillbaka igen. Solen skiner och det fläktar skönt från havet så vi går ut genom Murfallet och norrut längs strandpromenaden. Vi är inte ensamma på promenaden men det känns som det faktiskt är något färre turister än förra veckan, vi behöver inte väja för riktigt lika många cyklar, elscootrar eller turistflockar idag.

Kan nästan tro det är folktomt i Visby!

Vid Snäck går vi uppför backen till Korpklint för en kort sitt- och drickpaus. Vi spanar ner över solbadare och en och annan havsbadare – ser inte ut att vara så värst varmt i vattnet!

Utsikt västerut. Inga flockar av folk i vattnet vid betongbryggorna.
Tänkaren.
Backtimjan. Luktar kryddigt och gott i solen.

Vi fortsätter norrut över den glest besatta campingen och upp längs skogsstigen norr om Muramaris och in i Brucebo naturreservat. Vi går längs den slingrande naturstigen vid klinten fram till fornborgen. Fikaplatsen där är upptagen så vi går vidare, nerför skogsbacken till den andra fikaplatsen vid havet – ledigt!

Märkligt att kaffe alltid smakar bättre utomhus!

Vi blir än en gång påminda om hur stor närvaro det moderna samhällets olika verksamheter har. Ljudet av JAS-plan som kör sina motorer på flygplatsen och sen dånet då de drar iväg. Dunket från eftermiddagsmusiken på Kallis över sex kilometer bort. En och annan motorbåt som kör från Själsö till Visby eller tillbaka.

Med denna ljudmatta i bakgrunden finner vi ändå lugnet och avkopplingen då vi slappar i skuggan, äter vår medhavda fika, dricker vårt medhavda kaffe och har det allmänt bra.

Brudsporre.

Vi går ut från naturreservatet och svänger upp mot Muramaris. Det börjar bli lite svårt att passera de enorma björnbärsbuskagen, deras långa årsskott fastnar i kläder och håret.

Det kommer att bli massor av björnbär i år!

Vi fortsätter tillbaka söderut, passerar Snäck igen och går längs klintkanten vidare genom Bergbetningens naturreservat.

Ex-blåeld.

Tyvärr kan man inte gå längs klinten hela vägen till stan, vi måste gå ner en sväng men sen går vi uppåt igen i Galgbergets naturreservat.

Vilo- och vätskepaus på en bänk.

Även här tar vi stigen söderut längs Klinten. Även här är det ganska igenvuxet på sina ställen, men vi lyckas passera. Får kolla efter fästingar efteråt.

Vildvuxet gräs.
Såpnejlikor.

Vi kommer till den gamla avrättningsplatsen, som har en fantastiskt utsikt över Visby och omgivningarna.

Galgen.

Vi räknar till fem färjor i närheten av Visby – en gotlandsbåt på väg in och en på väg ut, en Silja line i hamnen och våra två tyska bekantingar från Aida Cruises som legat här över två månader nu (utan passagerare).

Hej på dig kompis.

Vi går vidare och in genom Norderport och vidare hem. Som sagt, en favorittur och lagom att fördriva en lördag eftermiddag med.

25 juli 2020


Om vår tur

13,5 km vandring längs asfalterad cykelväg, skogs- & strand- & klintstigar. Badplatser, fikabord & grillplatser längs vägen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén