Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Högklint – Ygne

Sensommarhettan fortsätter och vi tänker vi ska gå en liten promenad och avsluta med ett bad i Fridhemsviken. Vi börjar med att ta oss upp till Högklint via kuststigen.

Redan röda blad på oxelträdet.

Tyvärr ser vi att det börjar driva in alger mot kusten, men Fridhemsviken ser fortfarande klar och fin ut så vi börjar gå söderut längs klintstigen – vi tänker vi hinner nog gå först och bada sen.

De virvlar av algblomning som gjort Gotland världsberömt – van Gogh from space.

Stigen kantas av meterhöga torra blommor med blomkronor på ett par decimeters diameter. Google föreslår hundkäx, björnloka, dill, körvel och en uppsjö av andra flockblommiga växter som inte ens finns i Sverige, men jag tippar att det är hundkäx.

Hundkäx igen?

Stigen är smal och slingrande med massor av rötter man kan slå tårna i eller snubbla på.

Se ner var man sätter fötterna!

Vi kommer fram till Ygne fiskeläge, där vi väljer att göra helt om och gå tillbaka samma väg – det var ganska skönt med en svag fläkt från havet och en hel del skugga längs vägen.

Stigen längs strandvallen.
Tillbaka in i Högklints naturreservat.

Vi passerar Rövar Liljas håla igen, och förundras över att de lutande kalkstoderna faktiskt står kvar, år efter år. Det är ju inga raukar av hårdare material, det är berget som spruckit och glidit isär, och lutar betänkligt i vissa fall.

Lutande kalkberget vid Rövar Liljas håla.

Det är varmt och torrt, det har inte regnat på flera veckor och de flesta buskar och lövträd har antagit alla färger utom grönt.

Torra, röda rönnlöv.
Fotografering av röda rönnlöv. Notera den matchande ryggsäcken.

Vi fortsätter in i skuggan igen på den slingrande, ojämna stigen. Blommorna är också torra, och har en färgskala mer åt det bruna, gula och vita.

Hundkäx igen.

Sista rycket förbi bergstoderna och den lilla grottan strax söder om Högklint.

Stig. Buskar. Berg.

När vi kommer upp på Högklint inser vi att vi nog kan glömma det där svalkande badet – det verkar som algerna har hunnit ifatt oss och intagit Fridhemsviken. 🙁

Det inte bara vi som är klena och inte vill bada i en grön sörja, det kan vara farligt också!

Vissa av de cyanobakterier (blågröna alger) som orsakar algblomningen producerar toxin som kan vara skadliga för både människor och djur, t ex katthårsalgen (Nodularia spumigena). Trust me on this, jag har varit med och skrivit den Wikipedia-artikeln. 🙂

Cyanobakterierna invaderar!

Vi går nerför klinten och trapporna till fiskeläget, och konstaterar att ja, det får bli en svalkande dusch på hemmaplan istället.

/Anna, 16 augusti 2020


Om vår tur

3,5 km vandring på stig längs klintkanten. Fikabord & grillplats på Högklint. Bad i Fridhemsviken.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén