Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Västlands & Kulänge

Efter vår tur Vändburg t/r Norebod kör vi över ön till Västlands naturreservat. Skötselplanen beskriver områdets tillgänglighet som:

”Området kan nås via den enskilda och tämligen dåliga grusväg som från Västlands gård löper norrut mot Valar längs den västra sidan av Mjölhatteträsk liksom även från den ännu sämre körväg som från Valar löper söderut längs stranden.”

Planen säger också:

”Eftersom området ligger avsides och inte är speciellt lämpat för att ta emot större mängder besökare, finns det ingen anledning att öka tillgängligheten.”

Verkar lite småsvårt att ta sig dit med bil, alltså. Men de skriver också att:

”Den nuvarande fållan/parkeringsplatsen liksom nedre delen av den skogsväg som leder ned till parkeringsplatsen bör grusas upp för att förbättra bärigheten och framkomligheten.”

Vi hoppas alltså på att ovanstående faktiskt genomfördes, och att det inte hunnit växa igen alltför mycket sedan 2000 då beslut togs och skötselplanen antogs.

Det är en ok grusväg ända fram till det sista huset längs vägen, de sista 150 metrarna är rätt så övervuxna, med högt gräs i mittsträngen och en och annan gren som hänger in över vägen. Så med mig som spejare som trampar ner gräset och håller undan grenar tar vi oss försiktigt in till reservatets parkering.

Sista biten fram till parkeringen.
Fjällig bläcksvamp. Växer på parkeringen.

Vi går in i reservatet via grinden, som vi noga stänger efter oss för att hålla den betande boskapen inne och ger oss iväg längs vägen västerut.

Genom agmyren.

Solen har äntligen kommit fram och det är riktigt varmt och skönt. En halv kilometer in hittar vi en perfekt fikaplats, mitt i lammhagen. Lammen bäääar och tittar nyfiket på oss, men de är inte så nyfikna att de kommer fram så vi slår oss ner vid bordet och riggar upp terrängvattenkokaren för att göra kaffe.

Fika på gång. Lamm på behörigt avstånd.

Vi fikar och slappar och njuter av värmen, sen packar vi ihop och eftersom det är så skönt väder nu beslutar vi oss för att utforska lite mer. Vi konsulterar kartan och fortsätter sen vidare västerut.

Körvägen väster om reservatet må vara mindre bra för en bil men den är helt ok att promenera på!

Den ännu sämre körvägen.

Kartan säger att det ska finnas några mindre vägar som går ut till kusten. Kartan är inte helt överens med verkligheten om var de är belägna, men vi hittar en fin, välhållen stig och följer den.

Ljung. Stig

Stigen leder ner till strandängarna vid viken Kulhaken.

Platta plattor vid Kulhaken.
Fotografering av fotograf 1.
Fotografering av fotograf 2.
Vindmöllorna på Näsudden fem-sex km bort.

Stigen fortsätter norrut, och vi med den.

Säsongens sista nyponrosor.

Efter några hundra meter längs kusten leder stigen in till ännu en fin strandäng.

Praktisk trappa genom vasten.

Från ängen leder en grusväg upp i skogen.

Flerstammad tall. Alternativt tall med mycket grova grenar.
Salmbär växer mitt på vägen.

Vi kommer upp till ”den ännu sämre körvägen” som vi följer tillbaka till Västlands och sen går vi tillbaka genom reservatet samma väg vi kom.

Ganska enkelt att se förhärskande vindriktning.

Vi lyckas köra ut längs den tämligen dåliga grusvägen och vidare hem till vår lilla stuga, där det vankas After Walk, mikro-popcorn, dusch, matlagning och en omgång Yatzy eller plockepinn. Eller möjligen charader 🙂

/Anna, 21 september 2020

Läs mer om hela veckans vandringar på Sudret.


Om vår tur

5 km vandring längs skogsvägar & strandstigar. Fikabord i Västlands naturreservat.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén