Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Trullhalsar – Hammars

Idag kör vi över till andra sidan ön för en vardagstur i skogen kring Trullhalsar vid Hammars. Efter de sista fem km på en helt ok grusväg kommer vi fram till en liten parkering med ett fikabord.

Alltid ett gott tecken med fikabord!

Vi följer stigen söderut in i skogen, och snart glesnar träden och vi kommer ut på Trullhalsars gravområde.

Trullhalsar.

Här i området finns över 300 gravar från järnåldern (600-800 e Kr) – rösen, domarringar och en och annan skeppssättning. Många är helt övervuxna av mossa och träd och syns knappt, men här i gläntan finns massor av synliga rösen och stensättningar.

Röse. Rojr på gotländska.
Stensättning.

Det känns tidlöst, nästan overkligt med stillheten och solskenet. En och annan hackspetts stackato eller knarret från en nattskärra är det enda som bryter tystnaden. Civilisationen känns verkligen långt borta.

Ljung och mossa trivs bland stenarna.

Så småningom fortsätter vi vidare sydväst längs skogsvägen och efter någon km svänger vi sen norrut för att cirkla tillbaka. Det är fortfarande soligt och stilla men vi ser en del spår av civilisationen längs vår väg.

Mobilmast.
Moderna rösen (=upplag av sten).

Vägen är översvämmad på flera ställen men det är ganska enkelt att ta sig förbi genom att kliva på grästuvorna.

Vandrare navigerar blöta marker.

Skogen består mest av tallar, en och annan gran och tunna, lövlösa träd.

Jättehög tall.
Pytteliten tall.

Vi konsulterar kartan och inser att vi egentligen vill gå på vägen som löper parallellt. Sagt och gjort – vid första tecken på en väg som tar oss dit svänger vi av och ger oss in i skogen.

Här går det nog en väg som tar oss dit vi vill!

Spåren av väg upphör ganska snart, men efter lite mer bushvandring stöter vi på något som med lite god vilja kan kallas en stig.

Här går det nog en stig som tar oss dit vi vill!

Stigen upphör också, och dyker upp igen, och upphör igen… Men nu är vi halvvägs framme till andra vägen så vi fortsätter bushvandra i typ rätt riktning.

Tar vi oss förbi det här hamnar vi nog dit vi vill komma!

Och det är ju rätt tid på året för bushvandring – inga löv, inga flygfän som surrar kring huvudet eller spindelväv man går in i. Det är lite översvämmat här och där men det går oftast att skutta mellan tuvorna och hålla sig torrskodd (och med skutta menar jag försiktigt trampa på…) Och ganska snart är vi faktiskt ute på andra sidan och framme på en gammal skogsväg som leder oss vidare dit vi vill!

Win! Ute på andra sidan!

Då och då kollar vi Fornsök för att se vad för spännande fynd som kan dölja sig under tuvor och tallar. Vi kommer ut till grusvägen och väljer att gå vänster mot Liste ängar (och Hammars fiskeläge).

Kringlor åt båda hållen!

Vi svänger in på en grusväg ner mot ängarna. Här börjar det dyka det upp rejäla lövträd (lövlösa nu såklart) och hassel – typiska kännetecken för ängen.

Lövlösa ekar.

Vi fortsätter genom änget och svänger norrut mot Hammars fiskeläge där vi tänker äta lunch.

Med raska steg mot fikabordet!

Det är varmt och skönt i solen, ett par svanar simmar i det stilla vattnet, ett par havsörnar svävar högt över oss och ännu högre ser vi jetstrimmorna från långdistansplanen.

Piren och svanarna.

Vi tar en lång lunchpaus och bara njuter av tillvaron. Sen packar vi ihop och går tillbaka mot änget. Det pågår vårröjning och risbränning med en stor eld så vi går ner mot havet för att ta oss runt och vidare söderut. Vi följer en stig till en början men lämnar den då vi tänker att vi ska gena över strandängarna.

Rakt över strandängarna.

Vårt genande stöter på patrull med vattenfyllda vägar, men vi lyckas ta oss förbi och vidare.

Lite väl mycket vatten.

Vi tar oss en bra bit, sedan får vi kliva över ett taggtrådsstängsel för lite mera bushvandring genom skogen på ”stigar” som upphör i intet och sen dyker upp igen.

Stort kliv över! Tur man har långa ben 🙂
Över stock och sten.

Efter 500 meter eller så har vi tagit oss igenom även denna skog och kommer ut på grusvägen som tar oss till parkeringen.

200 meter kvar till fika!

Vi avslutar turen med en fikapaus, fortfarande i stillheten och tystnaden. Det var längesen vi var på ett ställe så avskilt från civilisationens (o)ljud och det är väldigt skönt!

/Anna, 2 mars 2021


Om vår tur

9 km vandring längs skogs- & grusvägar. Obs! Långa sträckor genom stiglös, snårig skog eller översvämmade marker. Fikabord vid Trullhalsar & Hammars fiskeläge.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén