Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Femöre runt

Söndagens vardagstur går till Femöre naturreservat i Oxelösund. Vi parkerar norr om Femörehuvud och går söderut längs grusvägen. Idag har vi naturbingobrickor med oss och ska se om vi kan fylla upp dem med vad vi hittar i naturen.

På tur!

Vi kommer strax fram till en skylt som visar starten för rundslingan runt Femörehuvud, en av tre Sörmlandsleder i Oxelösund.

Lilla rundslingan börjar här!

Slingan går längs kusten med fin utsikt över öar och hav.

Lätt bedagad ledmarkör.

En bit upp i skogen finns ett friluftsmuseum med föremål från tiden då Femöre var en viktig länk i det svenska försvaret. Vi går upp och kollar!

Försvarsmuséet skymtar mellan träden.

Sedan återvänder vi till rundslingan, som kommer att ta oss till Fyrvaktarhuset, de tre kanonerna på Femöre och radarstationen (numera nedlagda). Vi går ner till en stenig del av klippstranden och roar oss med att bygga stentorn, kasta sten i vattnet samt tillverka och sjösätta en fin barkbåt.

Barkbåt.
Stenkastning.

Sedan går vi vidare uppåt mot den första kanonen, som fortfarande siktar ut över havet.

Utsikt från 1:a pjäsen.

Vi fortsätter ner mot Fyrvaktarbostaden och fyren på Femörehuvud. Här finns en fin fikaplats bakom huset med utsikt över havet. Idag är vi först på plats så vi ockuperar den för dagens första fika! När vi fikat färdigt går vi vidare västerut över klipporna.

Vi inser att vi behöver klättra en del för att komma vidare här, men det finns en klippskreva med gott om fäste för skor och möjlighet att hålla i sig, så vi klättrar lätt uppåt.

Uppåt!
Uppåt!

Väl uppe kommer vi strax fram till den 2:a pjäsen, som har skyddskläder på sig.

Klädd kanon, liknar krokodil.

Vi beundrar utsikten ett tag, sen traskar vi vidare.

Ledmarkör.
Skägglav? Garnlav?

Den 3:e pjäsen har inga vinterskydd på sig och vi studerar kanonrörens inskriptioner medan vissa av oss (läs: fyraåringen) klättrar på kanonen.

GA VI – Gustv VI Adolf, gissar vi.
7,5 cm eldrör m/57. Nr 15. 1959.

Strax därefter kommer vi till ännu en kvarleva från kalla kriget.

Mätstationstorn (?).

Sedan lämnar vi försvarshistorian bakom oss (och möjligen under oss) och går vidare längs rundslingan tills vi kommer tillbaka till starten, och går därefter tillbaka mot parkeringen.

Gammal stock med violtickor (?).

Naturbingobrickorna är nästan helt ifyllda och pinnförrådet har fyllts på, så det återstår bara att borsta bort det värsta dammet och hoppa in i bilen för hemfärd.

Ännu en fin dag utomhus med familjen <3

/Anna, 14 mars 20201


Om vår tur

2,5 km vandring längs Sörmlandsledens rundslinga Femörehuvud runt. Ledkarta och information finns på Sörmlandsledens hemsida, det kostar 200 kr att bli medlem och få tillgång till all information och stödja ledens arbete.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén