Sommaren har kommit till ön och vi tar en vardagstur i Bosarve lövskog – inte att förväxla med Bosarve naturskog! Lövskogen ligger strax öster om Sproge kyrka och vi lyckas ta oss dit efter en detour in på någons gård då vi följde Google Maps köranvisningar.
Vid start finns en fin beskrivning av Solsvängen, även kallad Ragnars stig, som går härifrån till Solsänget i reservatets norra del. Stigen ska börja direkt efter parkeringen, så vi svänger höger in på första bästa stig.
Efter trehundra meter kommer vi ut i södra kanten av 1700-talsåkern Rojraker, och inser att det finns två stigar – en för hästar och en för människor. Jaja, vi följer väl människostigen hädanefter då 🙂
Stigen går genom grön, lummig skog och är väl spångad där det verkar kunna bli lerigt. Idag är det torrt och ingen lera i sikte någonstans. Och väldigt få blommor – det är mest gröna blad och utblommade blommor.
Sen kommer vi ut på en öppen del av naturreservatet. Det betar lamm här, och träden har kala stammar upp till lite drygt en meters höjd – så långt som en lammnacke kan sträcka sig och beta av de där goda, späda skotten.
Det är mest lövskog i Bosarve lövskog (duh!) men en och annan tall och gran har också hittat hit.
Efter ungefär två kilometer är vi framme vid Solsänget. Här kan man också parkera, och det finns ett torrdass utanför änget, komplett med toapapper och bilder på kungaparet.
Vid informationsskylten finns en låda med foldrar om den lilla kulturstig som går genom änget och beslutar oss för att följa den. Vi hittar station 1 – slåtterboden – men sen blir det svårare. De vita pinnar som markerar stigen lyser mestadels med sin frånvaro, och det är svårt att orientera kartan efter verkligheten.
Vi går in en bit i lammhägnet norr om änget, men inser att vi nog gått fel och vänder. Fast så här i efterhand inser vi att om vi fortsatt genom lammhägnet och en bit till genom skogen därefter hade vi nog kommit fram till Braidfloar, ett gravfält som också beskrivs i den lilla foldern.
Vi försöker följa stigen åt andra hållet, men se det går inte för där är stigen blockerad av ett nytt trådstängsel. (eller nja, det är ju ingen stig längre men där vi tror att stigen skulle gått). Så vi ger upp, fotar lite blommor, tittar in i slåtterboden och sätter oss sen vid fikabordet och plockar fram vårt medhavda kaffi.
Det står också i foldern att markägaren har ställt i ordning en naturstig mot Mästermyr genom ett stort ängsområde, en vandring som tar ca 1 timme. Givetvis försöker vi lokalisera denna stig, men vi hittar inget stigsliknande utöver Solsvängen, så vi går tillbaka samma väg vi kom. (Denna text är borta i den pdf som finns länkad ovan, men den finns i pappersfoldern på plats.) I mitten av naturreservatet gör vi istället en sväng runt den mittersta parkeringen och rekar lite.
Sedan följer vi Ragnars stig igen.
Stigen är lika grönskande och mestadels blom-lös på tillbakavägen. Skön och avkopplande att gå på.
Ett fint område, med en rik kulturhistoria. Lite nyfikna är vi på om man faktiskt kan gå vidare mot Mästermyr på något sätt, men det är åkrar i vägen och just nu är vi inte jättesugna på någon utforskande bushvandring – det får bli nästa gång!
/Anna, 5 juni 2021
Om vår tur
5 km vandring genom grönskande änge och skog. Markerad stig. Fler fikaplatser längs vägen, torrdass vid Solsänget.