Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Petesvik & Petes museigård

Vi kringelkör på Sudret ett tag medan vi funderar på vart vi ska parkera vår minicamper för natten, och svänger av mot Petes museigård. Det visar sig att de har öppet, och vi stannar till för en fikapaus med kaffi och fantastiskt goda och väl tilltagna bakverk – 10/10!

Musiegården norrifrån. Härlig, lugn plats att sitta och betrakta fälten och havet.

Efter en lång, skön fikapaus tar vi en långsam promenad i omgivningarna. Vi rekar lite på kartan och ser att det går en grusväg bort mot Kvarnåkershamn och en mindre traktorväg tillbaka längs kusten, så vi ger oss iväg.

Ölandsmölla. Eller det kallas nog Sudret-mölla här.

Vi får ganska snart tänka om, grusvägen är blockerad av en grind och det ser ut att pågå en del verksamhet, så vi svänger istället vänster ner i lammfållan mot havet.

In i boskapsfållan, sen klättrar vi över stängslet i änden.

Nere vid havet finns det en halvt övervuxen traktorväg som vi följder söderut igen. Det är ett öppet landskap med låga enar och buskar, gräs, blommor och en och annan orkidé.

Johannesnyckel. Orchis militaris.
Sista hamnen för denna eka.

Eftersom vi inte kom så långt norrut följer vi traktorvägen en extra sväng runt södra Petesviken, ut mot Laxskär och gör en kringgående manöver på udden.

Söderut.

Solen gassar på och trots att vi går vid havet fläktar det bara svalt och skönt, de isande vindarna från förra helgens vandring är som bortblåsta (haha). Det finns en del lamm och lammungar på strandängen, men de stör inte oss och vi stör inte dem. Möjligen att de skuttar iväg och håller koll på oss när vi går förbi. Sedan går vi över färisten och följer grusvägen upp mot Petes igen.

Museigården i bakgrunden. Härligt doftande syrener.

Vi hoppar sen in i bilen och kör mot Ronehamn för att hitta en bra lägerplats för natten.

/Anna, 5 juni 2021


Om vår tur

3,5 km strövtåg på grusväg, hagar och strandängar. Stättor/grindar måste passeras.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén