Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Ytterholmen

Ytterholmen ligger ungefär 500 m öster om S:t Olofsholm och kan bara nås med båt. Ön har varit naturminnesmärke sen 1931 – märkligt nog har ön också använts som nedslagsplats för artilleriprojektiler under denna tid. Numera är ön naturreservat, man får gå i land och behöver inte oroa sig för att få en projektil i huvudet.

Vi paddlar över till ön, och tar sen ett varv runt den. Vattnet är klart och fint, det blåser lätt pålandsvind (ostlig) så vi behöver inte heller oroa oss för att driva iväg mot Baltikum eller Ryssland.

Ut på tur, aldrig sur. Gäller även paddelturer (även om vissa dispyter kan förekomma… 🙂 )
Öns branta västkust.

När vi rundar holmens sydspets får vi en helt fantastisk vy över raukfältet på dess östra sida, och förstår varför ön är naturskyddad. Tyvärr får jag ingen bild på detta från sjösidan för här är det lite mer vågor och jag är rädd att tappa mobilen i sjön. Men vi paddlar storögt förbi den breda strandplatån av kalkstenshällar i öns sydöstra del och raukfältet i dess nordöstra del innan vi svänger runt norra spetsen och går iland vid den spetsiga klapperstensrevel som finns i nordvästra hörnet (och som faktiskt förbinder holmen med land, men är för djup för att gå på hela vägen ut).

Kajak på land. I bakgrunden S:t Olofsholm.
Här i sydvästra hörnet finns också en naturreservatsskylt. Man har buntat ihop infon om Ytterholmen med den om S:t Olofsholm, men det är faktiskt två separata reservat, med egna beslut och skötselplaner.
Blommande rauk.
Det finns massor av fossil i den blottade revkalkstenen längs stränderna.
Små raukar, stora raukar…
En säl?
Det finns många riktigt högresta raukar här.
Gubbe med hatt är i ensamt majestät längs söderut på raukfältet.
Inte lika tydlig profil från detta håll.
Och från detta håll är det definitivt ingen gubbe.

Där raukfältet slutar ligger strandplatån över vattenytan och plana kalkstenshällar brer ut sig ända ner mot öns sydspets. Det är en del fågelliv här, men inte alls lika mycket som vid t ex Furillens sydspets (och således inte alls lika mycket fågelbajs överallt).

Vandrare längst ut på strandplatån.

Där kalkstenshällarna tar slut tar vi oss upp på vallarna av strandgrus och fortsätter runt holmen.

Ett av de få träden på ön. Slite skyline i bakgrunden.
Det finns inte alls lika många raukar på västsidan, utan det är mest branta strandvallsslänter, revkalkstenssklinter, och massor av enbuskar i olika storlekar.
Oc många blommor! Här ståtlig lila axveronika och gula solvändor.

Vi tar oss tillbaka norrut längs de branta klinterna och är snart tillbaka vid öns nordvästra revel igen.

Spetsigt!

Man kan se strandgrusvallarna, reveln och den östra platån av kalkstenshällar både över och under vattnet riktigt tydligt på Lantmäteriets flygbilder (Min Karta):

Flygbild över Ytterholmen. Bild från Lantmäteriets karttjänst Min Karta.

Vi paddlar tillbaka till S:t Olofsholm och avslutar med ett dopp vid plagen där – härligt uppfriskande!

Det var en lagom lång paddlingstur, och det var kul att komma ut till en av småöarna utanför Gotland – raukfältet var verkligen imponerande! Undrar vilken av holmarna vi ska besöka härnäst!?

/Anna, 24 juli 2021


Om vår tur

Längd 1,5 km. Vandring på klapperstensstrand, kalksten och genom lättframkomlig glesbevuxen mark. Obs! Det krävs båt (kajak, SUP, etc) för att ta sig hit.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén