Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Husken

Liksom S:t Olofsholm och Ytterholmen, som vi besökte igår, blev raukområdet på halvön Husken öster om Valleviken avsatt som naturminne 1931, och sen blev det naturreservat 1964. På väg hem från Furillen stannar vi till för en vardagstur här.

Kringla pekar mot Husken och en liten parkering i skogen.

Vi parkerar och följer grusvägen söderut. Några hus passeras, sen är vi framme vid naturreservatet Husken.

Infoskylt om Husken.

Raukfältet här består av en klint med överhäng och en del nedfallna block. Uppe på platån finns flera raukar, lite breda och tilltryckta och mer avrundade än de höga formationer vi såg igår. En bit in finns det en trappa som leder upp till platån. Trappan är i gott skick, lite överväxt men inte mer än att vi enkelt kan ta oss upp.

Fin utsikt! 🙂

Uppe på platån går vi söderut längs klintkanten. Det är en härlig utsikt över hela Valleviken och den lilla vik som ligger precis väst om Husken – Västra Djupvik.

Utsikt norrut från Husken.

Det har funnits en badplats i norra ändan av viken, men vi går inte där förbi så kan inte uttala oss om hur det är idag. Botten vi ser från Huskens klint är kalkstenshällar med en hel del tång och sjögräs som växer på botten. Men vattnet är mycket klart och inbjudande 🙂

Storväxt fetknopp trivs på den soliga, torra platån.
Liksom den trogna följeslagaren axveronika (denna blomma växer överallt!)

Reservatet är inte stort och efter ett par hundra meter når vi dess södra ände. Det ligger några hus söder om klinten, men det finns en antydan till stig ner från klinten tillbaka till grusvägen som inte går över de inhägnade tomerna.

Jodå, det går att gå ner.
Rejält överhäng!

När vi kommer ner till grusvägen fortsätter vi längs den söderut. Enligt kartan slutar vägen strax men vi kanske kan gå runt halvön på klapperstensstranden, tänker vi. Grusvägen blir mer överväxt men fortsätter, och längst ner på udden hittar vi en lovande skylt!

Tydligen går vi på en ridväg.

Tyvärr verkar RUFF ha somnat in för QR-koden leder bara till en parkerad domän. Ridstigen är också ganska överväxt med högt gräs just här, så vi väljer att gå vidare på stranden en bit ändå.

Utsikt från Husken mot Furillen.
Tänkaren.

Vi strosar längs stranden tills det börjar bli svårt att ta sig fram pga granar och andra träd ända nere vid vattnet, och då tar vi oss upp till ridstigen som vi följer norrut och tillbaka till parkeringen.

Äng med Johannesört.

Det går att gå på stigen bakom huset på ovan bild, men vi tar grusvägen istället. Det blev en mysig liten promenad, lagom bensträckare på en roadtrip. Och nu är klockan halv tolv, så vi hoppar in i bilen och kör mot Valleviken där vi hoppas hitta något café som är öppet.

/Anna, 25 juli 2021


Om vår tur

2,5 km. Stig, grusväg, klapperstensstrand eller öppen mark att gå på. Grillplats vid naturreservatet.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén