Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Bäcks med mera

Vi har precis promenerat längs den fina natur- och kulturslingan i Norrbys kulturreservat, men då vädret är ganska behagligt – blåsigt, men solen har börjat titta fram och det är bra lä i skogen – bestämmer vi oss för att göra en kringgående manöver och ta oss in till Bäcks naturreservat norrifrån.

Vi lämnar kulturstigen och svänger nordost in på denna breda, fina skogsväg.

Skogsvägen går nordost om Norrbys och vidare nordost om Bäcks naturreservat.

Kungsörn cirklar förbi ovanför oss.

Vi hoppas att skogsvägen ska leda oss runt naturreservatet, vilket den gör. Vi hoppas också att vi ska hitta en stig som tar oss in i reservatet norrifrån, men där har vi inte samma tur. Vägen slutar i en åker, ett dike korsar vår väg, och det finns inte en stig inom synhåll.

Dike i kanten på Bäcks.

Men skogen i reservatet ser ut att vara ganska gles, så vi ger oss glatt in i den och trixar oss fram, och ganska snart stöter vi faktiskt på en hel del små djurstigar, som leder oss vidare söderut.

Stig med spår av djur.
Spår av eld.

Vi är lite nyfikna på de två fornborgar som finns i reservatet – Binge slott – så vi använder Fornsök för att orientera oss längs djurstigarna. Tyvärr är slottet/slotten inte så tydliga som på andra ställen på ön, vi hittar inga gamla försvarsmurar eller liknande, bara tall och barr och ormbunkar. Så vi får nöja oss med att konstatera att vi är i alla fall i rätt område!

Blå prick visar var vi är.

Efter ungefär femhundra meters irrande längs djurstigar stöter vi på en ”riktig” stig, som bred och fin leder genom reservatet.

Rejäl stig i fin skog.

Vi väljer att följa den nordost, genom fornborgsområdet för att se om den leder fram till något intressant. Stigen är härligt mjuk av barr och skön att gå på, men omgivningarna är ungefär desamma som tidigare – tall och barr och ormbunkar 🙂

Men vi stöter faktiskt på en skylt!

Tyvärr inte så mycket information om just Binge slott 🙁

Vi följer sen stigen ut till asfaltsvägen som leder tillbaka till parkeringen vid Norrbys kulturreservat.

Skylt pekar in mot den förra skylten och de svårupptäckta Binge slott.
Asfaltväg.

Efter en knapp halv kilometer kommer vi till en info-skylt om naturreservatet, där det också finns plats att parkera.

Info-skylt, och möjlighet att passera in i reservatet.
Kartan på skylten visar stigen genom reservatet, och hur den även ansluter mot natur- och kulturstigen på Norrbys.

Vi fortsätter vidare längs asfaltvägen och kommer strax tillbaka till Norrbys parkering där vår bil står och väntar på oss efter en fin kombinerad tur genom Norrbys kulturreservat och Bäcks naturreservat.


Läs om vår tur på Norrbys natur- och kulturstig


Vi tog oss in i Bäcks den krångliga vägen, det går ju alldeles utmärkt att kombinera en tur genom de båda reservaten via stigen mellan dem enligt kartan ovan, eller att bara gå genom Bäcks. Men då blir det kanske mindre av ett äventyr! 🙂

/Anna, 19 september 2021


Om vår tur

Längd ca 2,5 km (vår trix-tur). Utgår man från parkeringen vid reservatet och håller sig i Bäcks är rundslingan drygt 1 km.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén