Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Ramsjöhult 4,5 km

Vi återvänder till Ramsjöhults friluftsområde redan dagen efter vårt första besök. Idag har vi femåringen med oss och tänker därför att vi ska gå en kortare slinga, men femåringen bestämmer snabbt att vi ska minsann gå den orange slingan, dvs den 7 km långa Ramsjöhultsslingan som vi gick delar av under gårdagen.

Sagt och gjort, vi ger oss iväg längs de orange markeringarna men för att variera oss går vi åt andra hållet (där vi vet att det dessutom finns andra stigar tillbaka om orken i små (eller stora) ben tryter).

Ut på tur, aldrig sur!

Efter bara hundra meter svänger slingan av från grusvägen och in i skogen, och efter ytterligare trehundra meter kommer vi till en spång och en pil mot ett vattentag. Detta måste ju undersökas, så vi följer den slingrande stigen ut, tills vi kommer till ett källflöde med en brunn och massor av vatten – ingen torka idag inte!

Mot vattnet!

Längs stigen ser vi också en ofantlig mängd olika svampar, och som vanligt har även Google Lens svårt att identifiera dem. Jag har ingen aning alls, men fina är de 🙂

Kandelabersvamp, rak eller lömsk fingersvamp?
Möglig svamp? Kanske inte så fin 🙂
Kremla?

Det är behagligt väder, solen skiner och ljuset strilar vackert ner genom de höga tallarna.

Som i en pelarsal av tallar.
Violmusseron?

Vi kommer ut på en skogsväg och rundar Ramsjön som vi bara ser på avstånd, man kan inte gå ner till sjön någonstans här då det är så övervuxet. Det är också betydligt mer folk i skogen idag – en solig lördag – jämfört med gårdagens gråtunga fredagseftermiddag.

Jättebalsamin lyser rosa i solskenet. Vacker men den är en invasiv art och beståndet är nu rapporterat på invasivaarter.nu.

Efter en knapp kilometer på skogsvägen följer vi de orange/blå markeringarna in på en skogsstig igen, in i ett kuperat område med många stenblock.

Någon har tillgängliggjort ett stenblock. Så klart vi klättrar upp och beundrar utsikten!

Stigen fortsätter genom ganska lerig skogsmark och det är enorma älgspår i leran! Inga älgar syns till dock, så vi fortsätter framåt bredvid Skogasjön och korsar ett vattendrag.

Gammal bro och ny bro.

Här går Sörmlandsleden etapp 27 vidare söderut medan Ramsjöhultsslingan svänger av mot väster, och här deklarerar femåringen att han minsann ska gå den långa slingan! Farmorshjärtat sväller av stolthet över den blivande långvandraren, men vi övertalar honom att det räcker nog bra med en något kortare slinga idag 🙂

Nu börjar det dessutom bli dags för elvakaffi – eller snarare tolvkaffi – men vi har av någon märklig anledning inte tagit med oss kaffe idag! Förstår inte riktigt hur vi tänkte där. Vi hittar i alla fall ett lämpligt placerat jakttorn där vi kan klättra upp och snacksa på medhavt vatten, torkad frukt och nötter.

Fikaplats! 🙂

Vi har gått nästan tre kilometer och det börjar bli hög tid att svänga tillbaka mot Ramsjöhult. Den stig vi tänkt gå är ganska igenvuxen, men vi ger oss ändå in på den – lite bushvandring blir det då den visar sig bli ännu mer igenväxt innan vi kommer ut på en öppen skogsväg igen. Vi har sparat en halv kilometers gångväg men vi har nog inte sparat något i tid… XD.

Fina höga tallar kantar vår väg.

Nu har vi en knapp kilometers vandring kvar på mjuk barrbeklädd mark, alternerande med stigar över kuperat hälleberg och spänger över sankmark, och sedan en halv kilometer på grusväg innan vi är tillbaka vid start igen.

Spänger genom gulnande björkskog.

Turen har blivit längre än planerat, vi får ihop ungefär 4,5 km totalt och den lille långvandraren behöver lite bärhjälp på slutet. Men han har kämpat på bra och är uppenbarligen inte avskräckt från framtida vandringar, han meddelar glatt att det finns många stigar här vi inte utforskat och att vi ska göra det nästa gång jag kommer och hälsar på <3.

/Anna, 25 september 2021


Om vår tur

Vi vandrar 4,5 km i vacker skog. Snacks vid ett jakttorn i skogen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén