Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Vägumeviken

Bit för bit pusslar vi ihop vår ”vandra Gotland runt”-karta och denna soliga söndag i oktober är det dags att utforska Vägumeviken. Föreningen Vägumevikens vänner har satt upp stättor och bytt ut grindar mot färister så det ska vara lättare att ta sig fram, och jag har hittat en kartskiss över stigar och vägar i området så nu är det bara att ge sig ut!

Jag är lite osäker på var man kan parkera så vi ställer bilen på den pyttelilla parkeringsmöjligheten vid naturreservatet Brutens norra ände och går sen söderut på grusvägen. Ett par hästar med ryttare passerar oss, vi passerar Brutens södra ände och sen en informationsskylt om Vägumeviken vid en avtagsväg österut. Jag tror att vi kommer att gå tillbaka längs denna väg, men nu fortsätter vi för att leta upp den stätta som finns markerad på min kartskiss. Vi lyckas ta oss ut till strandängarna via ett passage mellan ett par hustomter och svänger sen norrut för att följa viken.

Strandängar på Vägumevikens västra sida. Stätta tar oss över stängslet.

Det är rejält översvämmat, och det finns oftast ingen egentlig stig att följa men med ett par bra kängor är det inga problem att ta sig fram. Vi klättrar över stättan, följer stängslet norrut och efter ungefär 500 m når vi fram till den avtagsväg jag nämnde ovan. Härifrån är det easy going, en fin stig genom en skogsdunge, en grusväg över fälten vid Nykrok och sen vidare in i en hage med betande lamm.

Nu är det tur jag har kartskissen för det hade varit lätt att bara följa grusvägen rakt fram och missa att det finns en stig som går in i skogen bredvid.

Här ska vi in!

Det hade inte varit någon jätteko på isen om vi missat stigen, den går 600 m norrut genom skogen, ansluter till grusvägen där vi gör en 160-gradare och följer den 450 m söderut och är nästan tillbaka på samma ställe 🙂

I nästa hage betar hästar mitt på vägen, men de är lugna och fina och tittar knappt på oss då vi passerar. Korna som ligger och slappar mitt i hagen tittar nyfiket på oss, men de ligger lugnt kvar. Inte ens lammen verkar vara särskilt störda av oss.

Hage med färist och hästar på vägen.

Vi vandrar vidare genom skogsdungen, men sen börjar vi få problem igen då vägen vi ska följa är översvämmad…

Vatten, vägen är full av vatten…

Det blir en väldigt slingrande tur fram över strandängarna för att undvika de allra blötaste områdena. Dessutom går det en bäck tvärs över ängarna ut mot viken, extra vattenfylld och bred idag så vi vågar inte hoppa över. Tur är att bron över bäcken är inte är översvämmad så vi lyckas ta oss fram ännu en (slingrande) bit på vår tur.

Svep för fler bilder.

Vi lyckas ta oss över nästa bäck för egen maskin (bron ligger under vatten), men sen får vi erkänna oss besegrade av vattenmassorna och spara sista biten av turen till en torrare dag. Vi har i alla fall lyckats ta oss till vägen som leder ut till Pavals, och vi bestämmer oss för att ta en fikapaus här, i solen, i lä från vinden, med utsikt över den tillfälliga våtmarken.

Fikapaus! Campstolarna kommer till sin rätt igen 🙂

Efter en lång paus i den varma oktobersolen tar vi oss ut till Barlästvägen, norrut en bit på den och sen in på en annan grusväg som leder oss tillbaka genom lamm-, ko- & hästhagen och bostadsområdet därefter.

Över stättan in i lammhagen.

En bordercollie bevakar att vi inte stör lammen alltför mycket då vi passerar, och efter en sejour på en inte riktigt lika blöt strandäng tar vi oss ut till Bruten-vägen och tillbaka till vår bil.

Det här var en fin tur i riktigt fina omgivningar, och även om det var lite trist att inte kunna gå turen som jag planerat pga allt vatten är det ett stort plus att det finns möjlighet att välja alternativa vägar så att man åtminstone kommer fram. Föreningen Vägumevikens vänner undersöker möjligheten att anlägga en vandringsled runt viken, och vi håller tummarna för att det blir av!

/Anna, 15 oktober 2023

Om vår tur

Vi utforskar stigar och vägar genom fina hagar, skog och strandängar vid Vägumeviken. Turkartan visar en 8 km lång enklare, mer framkomlig version av vår tur men obs att det kan vara mycket blött.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén