Det är en viss känsla att vandra längs kusten på Gotland, med havet och horisonten som ständig följeslagare i olika nyanser av blått och grått och grönt och violett. Solsken som glittrar i havet eller vind som piskar upp vita gäss.
Tidvis och platsvis livligt med mycket folk, men ofta kan man vandra i rofylld ensamhet och bara vara närvarande i nuet på Gotlands magnifika klintkanter, karga klappersten och milsvida sandstränder. Och på sanka strandängar eller snåriga skogspartier. Eller vid ett och annat taggtrådsstängsel man måste klättra över..
Framkomligheten är också beroende av årstiden. På senvintern och våren kan det vara rejält översvämmat på strandängarna och bäckarna är bräddfulla av forsande vatten. Flera kustområden är fågelskyddade med tillträdesförbud under olika perioder mars-juli. På sensommaren bildar vass och buskar svårforcerade passager och brännässlorna brer ut sig. När höstlöven börjar falla kommer också höstregnen, och det blir blött i markerna igen.
Kläder (och kängor) efter väder, alltså, och en koll i kalendern så man är på rätt sida om tillträdesförbuden är att rekommendera innan man ger sig iväg.
Gotlands kustlinje inklusive Fårö är ungefär 600 km lång, har jag läst någonstans. På vår ”Vandra Gotland runt-karta” har vi hittills fått ihop ungefär 480 km, men jag tror det kommer att bli mer än 600 km när vi är klara. Vi följer inte kustlinjen slaviskt utan där det är alltför bökigt att ta sig fram försöker vi leta upp en enklare väg, och det medför ibland att det blir en längre sträcka för en kringgående manöver, och ibland en kortare sträcka då vi tar en genväg.
Våra upptäckarturer längs kusten har oftast varit dagsturer då vi gått åt ett håll längs havet och sen gått eller cyklat tillbaka längs stigar och vägar inåt land. Några gånger har vi tagit bussen ut och haft tält med oss för några nätters camping innan vi tar en annan buss tillbaka hem igen. Drömmen är ju att kunna vandra hela Gotland runt i ett svep, med tält eller hängmatta och hitta möjligheter att fylla på vatten och proviant längs vägen.
Jag har därför buntat ihop våra turer med start/slut vid busshållplatser så att man. – i teorin och med bra packning – ska kunna vandra från start till slut i ett svep. Funkar ganska ok på delar av ön, långt till en hållplats på andra.
Uppdatering 2 november 2024: Jag har delat upp vissa beskrivningar på två inlägg så att inläggen inte blir för långa. Nu finns det alltså inte en busshållplats vid samtliga start/stopp.
- Visby – Kappelshamn, 61 km
- Kappelshamn – Fårösund, 40 km
- Fårö runt
- Fårösund – Valleviken, 45 km
- Valleviken – Slite, 42 km
- Slite – Katthammarsvik
- Katthammarsvik – Ljugarn
- Ljugarn – Fidenäs
- Fidenäs – Storsudret runt
- Fidenäs – Klintehamn
- Klintehamn – Visby
/Anna
<< Klintehamn – Visby
45 km
Visby Kappelshamn >>
61 km