Kusten mellan Fårösund och Valleviken är ungefär 45 km lång och bjuder på en mix av strandängar och stenstränder, alltid med skogen nära inpå. Man vandrar på stigar eller skogsvägar, över obanad mark och mer eller mindre bevuxna strandängar, ibland genom snårskog. Kanske man stöter på en flock lamm eller kor i någon av hagarna.
Sommartid är det folkfullt och livligt på de populära platserna runt Bungenäs, Lergrav & Valleviken, men större delen av året vandrar man i lugn och ensamhet.
Hittills har vi bara utforskat området under dagsturer, men att vandra hela sträckan med övernattning lockar såklart! Kanske kan vara lite klurigt att hitta en schysst tältplats, beroende på hur blött det är i marken och om man känner för att slå upp tältet i en beteshage.
Det finns en matbutik i Fårösund och några sommaröppna matställen längs turen, men vi har inte hittat några andra ställen att fylla på vatten, typ en tillgänglig kran eller rickepump.
Har du några tips om eller erfarenheter från sträckan? Lämna gärna en kommentar och dela med dig!
/Anna
Fårösund – Bungeviken, 10 km
Det är ungefär 2,5 km vandring på bilväg från busshållplatsen vid färjeläget till Fårösunds fästning, där man kan svänga ner mot vattnet. Det finns ett par fikabord i Bungenäs naturreservatet. Sen går man hyfsat nära havet längs strandängar, på stigar genom skogen och på stenstranden runt Bungenäs.
Sista biten in mot Bungeviken är enklast att gå på grusvägen och att följa den runt viken. Vid badstranden finns ett torrdass, eldplats och fikabord.
Bungeviken – Lergrav, 14 km
Grus-/skogsvägen fortsätter ut mot Grunnuddens spets. Väster om Grunnudden kan man gå på strandnära grusvallar eller lammstigar, men då man kommer längre in i viken är det mer hagmark och stängsel behöver passeras, oftast genom att klättra/kliva över. Beroende på årstid kan det vara riktigt blött här.
När man väl navigerat förbi stängslen vandrar man vidare längs kusten på grusvägar och stigar. Några mindre bäckar och ytterligare ett stängsel passeras. Det är ett nyligen bildat naturreservat här i krokarna – Hamrars – så man kan ju hoppas att det kommer lite fina stättor och kanske ett fikabord!
Vid Hultungsstadar är det återigen hagmark, bevuxna strandängar och översvämmningsmarker, så beroende på årstid kan det vara knepigt att ta sig fram. När man rundat Ajnenäs finns det en rejäl brygga och en fin stig mellan den och de hus som ligger längre in i viken. Husen passeras på utsidan mot havet till.
Men sen är det svårframkomligt igen – en bred bäck mynnar ut längst in i Hultungsviken och det är sankt och vassbevuxet. En bit in från grusvägen skymtas en stätta, men spången över bäcken är sedan länge trasig och när man väl tagit sig över bäcken blir det till att slå sig fram genom buskar och snår på andra sidan för att ta sig ut till kusten igen.
Strandvandringen till Sildnäs går på varierande underlag av uppspolad släke, fjolårets vass och årets gräs- och nässelväxt. Ibland något fastare underlag på sten och grus.
Sankmarken strax före Sildnäs passeras enklast på strandvallen, och sedan kan man följa en skogsväg in i viken. Vid lågvatten kanske man kan gå vidare direkt söderut till över torrlagd havsbotten till Albyriv – det ser ut som det kan vara möjligt men vi har inte testat.
Längst inne i Sildu-viken lämnar man skogsvägen och följer stranden söderut. Vi har bara gått här i mars-april, och då var det bra framkomligt. Små eller större vassdungar här och där, men det fanns plats att gå bredvid på strandängen och det fanns stättor för att ta sig över stängslen. Ganska upptrampat av boskap vid de små bodarna. En gräsbevuxen (gräsövervuxen) skogsväg leder norrut i skogen längs Lergravsviken och en rejäl bäck måste passeras.
När man rundat huset längst in i viken på gott avstånd går man på asfaltsvägen till Lergravsvikens naturreservat. Caféet nedanför har öppet ett par månader under sommaren, men fikaborden finns där året runt.
Lergrav – Valleviken, 8 km
Söder om Lergrav ligger det många hustomter inklämda mellan bilvägen och vattnet, så här kan man i stället följa en stig som går genom skogen en bit inåt land.
Efter ungefär 1,5 km kan man göra en avstickare och vandra ut till Furillen.
Furillen runt, 16 km
På Furillen finns flera fikabord, ett par fågeltorn, fina badstränder och en härlig tur runt ön på stigar, skogsvägar och stränder.
Väljer man att skippa Furillen och istället fortsätta vidare på skogsstigen från Lergrav mot Valleviken når man snart den lilla halvön Husken, som man rundar på stigar och skogsvägar. Här finns en fin eldplats nedanför raukfältet.
Efter Husken vandrar man på något snåriga stigar längs strandängarna till Kålgårdsriv. Sen gav vi upp och följde grusvägen en bit, men tog oss ut till havet igen vid första tillfälle som gavs via vägen mot Solsidans stugområde. Ännu en strandängsstig och delvis trixigt att ta sig fram, men så småningom når man en fin skogsväg som leder runt vikens inre del till Vallevikens hamn. Här finns det många platser att rasta på.
/Anna