Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Hultungs – Bungenäs

Det är dags att reka för ännu en bit av vår ”vandra Gotland runt”-karta, och målet med dagens tur är att se om vi kan hitta en framkomlig väg mellan just Hultungs och Bungenäs. Och att se en för oss ny del av ön, utforska nya stigar, och njuta av att vara utomhus, såklart.

Vi kör ut till Hultungsstadar, ett litet fiskeläge med några små, väderbitna bodar, och ger oss iväg norrut längs kusten längs en antydan till stig. Det är ganska blött i markerna men inga problem att ta sig fram i det tuviga fjolårsgräset.

Inte en fiskebod men ett gammalt värn.

Strax norr om värnet når vi fram till naturreservatet Hamrar. Det finns några blågula naturskyddsband uppsatta, men ingen informationsskylt och inga stängselgenomgångar. Den enda anledningen till att jag vet att det är ett naturreservat är att det är markerat som sådant på Lantmäteriets webbkarta och att jag sen hittade beslutet på Naturvårdsverkets webbplats för skyddad natur.

Men det går ganska lätt att ta sig förbi stängslet. Inne i reservatet finns en fin stig vi följer vidare norrut.

Bäckarna porlar friskt men det går bra att kliva över.

Stigen övergår till en skogsväg, och vi passerar några riktiga sommarstugor innan vi tar oss över nästa stängsel och vandrar vidare på strandängarna. Även här rinner det rejält med vatten i bäckarna, och vi får sicksacka oss fram mellan de översvämmade områdena.

Vandrare navigerar skickligt runt stängslet.

Sen blir det lite stenigare, och vi finner en fin, lättvandrad stig på vallen av svallgrus. Det är förmodligen en lammhage vi går i, vi ser spillning men hittills har vi inte sett några djur här. Men vi hittar en fin plats i lä, där vi slår oss ner för en paus. Vi har vandrat ungefär tre kilometer nu och det är dags för lunch.

Lunchdags med utsikt mot havet.

Vi fortsätter sen längs kusten, rundar Grunnudden och tar oss vidare upp mot Bungevikens strand. Stranden är välskött, släken ihopsamlad, det finns en året runt-öppen toalett (torrdass) och en grillplats här. Campingen ser dock ut att ha lämnats åt sitt öde, eluttagen står omringade av uppvuxen sly och högt gräs.

En skylt berättar om kommande (?) stugbyggande vid Bungeviken. Verkar dock ha några år på nacken…

Det är inte läge för ett bad så vi vandrar vidare på grusvägen längs kusten. Nu är vi i bekanta områden så vi tar oss inte hela vägen fram till kalkbrottet Bungenäs som vi vandrat runt tidigare, utan genar över udden på en fin skogsstig och kommer lämpligt nog rakt på en av entréerna till naturreservatet Bungenäs och vidare över till havet på andra sidan. Det finns ett par fikabord här, men det finns inget skydd mot de kalla vindarna från havet, så vi vandrar vidare till Fårösunds fästning.

Försvarsverket runt Fårösunds fästning. Dock utan taggtråd.

Här i lä bakom den moderna ”fästningen” hittar vi en bra rastplats i lä för de kalla vindarna, och vi kan avnjuta vårt medhavda eftermiddagskaffe.

Svep för fler bilder.

Det är dags att börja cirkla tillbaka, och vår tur tar oss nu ut förbi fält, gårdar och enstaka hus. Jag har rekat på kartan och planerat att vi ska ta av på en åkerväg. När vi traskat in på den möter vi bonden, som flaggar för att vägen går vidare genom en hage där deras nötkreatur precis släppts ut. Men de håller sig nog till sitt ligghus, och hon tror inte de kommer att bry sig om oss, så vi vågar oss på att vandra igenom hagen.

Och så klart ser vi till att stänga grinden ordentligt efter oss.

Vi ser ligghuset på håll genom den glesa skogen, och en ko (eller tjur?) spanar åt vårt håll, men vi går obrydda genom hagen och ut på andra sidan. Strax därefter kommer vi fram till Bunge flygfält, och bredvid hittar vi en märklig samling av konstruktioner och vattengravar. Vi gissar först att det varit någon militär hinderbana, men det finns en ringmur i miniatyr, jättestora lamm och ett skepp av trä, komplett med skattkista av metall, så vi är inte helt säkra på vår slutsats. Får sen reda på att det varit en hinderbana för fälttävlan med hästar, och varit i drift till åtminstone så sent som 2008.

Skepp, skattkista, vattengrav.

Efter hinderbanan kommer vi in i Hamrar igen, denna gång på en fin, lättvandrad skogsvägen som sneddar igenom reservatet. Halvvägs igenom kommer vi till ett stigskäl där vi väljer den vänstra stigen. Tips: Gör inte det. Följ skogsvägen istället och sedan åker-/grusvägen så kommer du tillbaka till Hultungsstadar efter ungefär en kilometer.

Vi tar åt vänster här.

Vi traskar glatt vidare på den smala stigen fram till en fyrvägskorsning, där alla de tre stigar som utgår härifrån upphör att finnas till efter ett tag och vi får traska tillbaka… Och när vi provat oss fram längs allihop och till slut traskat rakt genom skog och vät är vi till slut tillbaka vid Hultungsstadar. (Turkartan nedan har rensats från våra yrturer.)

/Anna, 9 mars 2024

Om vår tur

Vi får ihop en fin 14 km rundtur på stigar, strandängar och skogsvägar. En del stängsel att passera, och det kan vara betesdjur i hagarna. Kul hinderbana vid flygfältet.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén