Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Södra Hällarna Småkrypsstigen

En solig söndag i januari tar vi oss an ännu en av de markerade stigarna på Södra Hällarna, det kommunala naturreservatet söder om Visby. Idag ska vi utforska Småkrypsstigen, en 1,2 km slinga som utgår från reservatets huvudentré.

”En kortare tur som rymmer mycket av Södra Hällarnas karaktär. Här finns stor blomrikedom, sällsynta småkryp, fantastisk utsikt och vacker tallskog.

Informationsskylt

Denna dag i slutet av januari finns det varken blommor eller småkryp längs stigen, men fantastiskt utsikt och vacker tallskog kan man ju njuta av året om.

Isig entré denna vinterdag. Småkrypsstigen in till vänster.

Vi passerar förbi den relativt nya eldplatsen under tak här i den glesa tallskogen. Stigen är isfri och mjuk att gå på. Orange stigmarkörer visar vart vi ska ta vägen.

Pilar både hit och dit.

Skyltar längs stigen berättar om de olika små kryp och blommor man kan se (om man kommer rätt årstid).

Körkmack, Gotlands landskapsinsekt. Kan nog hittas på solbelysta gamla trädörrar redan nu.

Solen värmer på skönt i ryggen och smälter bort snö och is på marken där den kommer åt.

Långa skuggor fast klockan bara är halv tolv på dagen.

Småkrypsstigen är inte lång och det är snart dags att vända tillbaka mot slingans start, men vi följer såklart skylten och tar svängen inom biparken. Där är det snötäckt och tyst idag.

Lite förvirrande att även ”Högklint 4,3” har fått en orange Småkrypsstig-markör 🙂

Det var en kort men fin tur, och skyltningen var hyfsat enkel att följa. Någon sträcka där det inte var helt uppenbart vart man skulle gå, men det finns så många stigar kors och tvärs så det är ingen större ko på isen om man går fel en bit.

/Anna, 29 januari 2024


Fler turtips på Södra hällarna

Om vår tur

Vi vandrar 1,2 km på Småkrypsstigen genom tallskog och över hällarna. Inga kryp eller blommor så här års. Många bänkar och eldplatser. Fin utsikt.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén