När det är grått och vått och dagarna är korta vill man inte lägga alltför lång tid på att köra till turen, särskilt om man har haft en lång härlig slappe-förmiddag och inte kommer ut förrän efter lunch. Dagens vardagstur går därför till Stenkumla, strax söder om Visby, där vi parkerar vid Trullkällarhul.
Det pågår nya utgrävningar vid hulet, och vi får lov att kika ner i underjorden.
Sist vi var här var det stängt och tillbommat, men jag googlade fram lite information då:
- Fornsök: ”Fyndplats för skafthålsyxa, människoben, keramik och djurben. Bestående av grotta. Under åren 1973 och 1975 påträffades människoben, 1 skafthålsyxa av grönsten, djurben från tamboskap och keramikfragment. Yxan påträffades på 6 m dj. Från 7-8 m dj påträffades kolbitar. Fynden påträffades av grottforskare. Under 2001 utförde Länsmuseet på Gotland en antikvarisk kontroll, när grottforskarna grävde sig ner i grottan. Forskarna grävde sig ner till 18 m dj och påträffade en sidogång. I sidogången påträffades delar av ett människokranium och ben från nötkreatur. Människobenen tillhör en vuxen person.”
- P4 Gotland: ”15 grottforskare – eller rättare sagt speleologer – har nu sammanlagt frilagt cirka 70 meter grottgångar vid de fortsatta utgrävningarna av det så kallade Trollkullahålet i Stenkumla. Det är flera grottor forskarna upptäckt, bland annat ett på 18 meter rakt ner i hällen och en annan grotta som är 25 meter djup. I helgen tog 15 speleologer upp sammanlagt fyra ton lera från Trollkullahålet, det skriver GT idag. Utgrävningen av grottorna i Stenkumla började redan på 1970-talet och återupptogs på 90-talet.”
Vi är helt ok med att hålla oss på marknivå och inte klättra ner i trånga grottgångar på dagens tur 🙂
Vi börjar istället gå västerut, svänger vänster vid huset och fortsätter på den breda stigen med tydliga spår av både fyrfota djur och däck. Vätan får alla färger att framträda extra mycket, med mörkgröna blanka barrträd och djupt roströda vissnade ormbräken.
Efter ungefär 700 m når vi en fyrvägskorsning. Där tar vi till höger in längs gärdsgården av sten.
Efter ytterligare knappt 100 m svänger vi höger igen, in på en gräsig ridstig längs kanten av ett fält. I hörnet av fältet tar vi av på en skogsstig, uppför backen och strax ansluter vi till ett av de fd motionsspår som utgick från den numera saligt insomnade (?) Gutestugan. Spårmarkeringar i varierande grad av förfall kantar vår väg, först röda och sen gula.
Det finns många stigar att välja på här – fd motionsspår och ”vanliga” stigar och skogsvägar – och de ser ut att nyttjas väl av både vandrare och hästar. Vi passerar en bred ledningsgata, och sedan når vi fram till fältet där elljusspåret hade sin början. Nu är det läge för en fikapaus, så vi tar fram våra campstolar i ett vindskyddat hörn.
Efter fikat tar vi raka vägen söderut. Jag har tänkt vi ska hinna runda Acklands kulle innan det blir mörkt så det blir inte några utvikningar, men då vi hittar en av Friluftsfrämjandets lägerplatser vid stigen får vi ju stanna och reka lite.
Så småningom passerar vi en ensam stuga vid vägen och efter den pekar en ensam gul skylt in på en stig mot vänster. Vi slår in på den, passerar ledningsgatan, och är så småningom tillbaka vid en bekant gärdsgård.
Nu svänger vi istället söderut i fyrvägskorsningen och fortsätter runt kullen. Även här finns det flera stigar att välja på, men vi håller oss till de gula markeringarna.
Stigen gör en rejäl stigning upp mot kullens topp, och vi ser flera bågskyttemål utplacerade i skogen.
Det är ingen skytteverksamhet just nu, och vi tar oss säkert vidare längs stigen och tillbaka till vår bil.
Det blev en alldeles lagom tur, för nu börjar det mörkna och dessutom småstänka.
/Anna, 8 december 2024
Om vår tur
Vi får ihop en fin 5 km tur längs fd motionsspår och andra stigar i Stenkumla. Bonus att få kika på utgrävningar vid Trullkällarhul.