Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Trullkällarhul

Det ska blåsa upp rejält under dagen och vi bestämmer oss för att ta en vardagstur i skogen och kör ut till Gutestugan i Stenkumla. Det var nog 35 år sedan jag var här sist, och det är inte riktigt som jag minns det.

Spårtavla, något sliten.

Vi listar ut att vi ska följa elljusslingan en bit och sen kan vi ansluta till den gula fem-kilometersslingan. Sagt och gjort, vi beger oss iväg och följer elljuset en bit till. Slingan är ganska sliten och vi har lite svårt att hitta markeringarna.

Nedfallen vit kabel – tändkabel kanske?

Det finns i alla fall gott om stigar i området och vi går dit vi tror den gula slingan går.

Färgklickar i den gråa omgivningen.

Solen skiner igenom en reva i molntäcket och allt är plötsligt mycket ljusare.

Solbelyst stig.

Stigarna används för hästridning, vi ser både många spår av hovar och högar med hästbajs. Tyvärr är det mycket hundbajs också på stigarna – inte bara någon enstaka ”olycka” utan betydligt oftare och mitt på stigen :/.

Här är vi på den gula slingan i alla fall!

Vi tappar snart bort markeringarna igen och inser att vi har nog svängt runt och är på väg tillbaka till Gutestugan igen. Men sen dyker det upp skyltar igen!

Gul, röd (?) och blå slinga.

Vi följer stigen söderut genom skogen. Här och där går blankslitna hällar i dagen.

Hala hällar.

Det är nog ganska länge sedan slingorna fick lite kärlek och omvårdnad, det är lite sporadiskt med skyltning och vi ser några stigmarkörer långt från de befintliga stigarna.

Vi fortsätter söderut och lämnar den blå och röda slingan, och det är klart markerat var den gula svänger av.

Hitåt!

Vi kommer ut på en åker, och följer stigen i kanten. Sen tappar vi bort de gula markörerna helt, och fortsätter istället på en skogsväg genom området.

Gröna ängar i november.
Fibblor.

Vi tar oss runt Acklundskullen och kommer fram till Trullkällarhul – ett hål i marken! Fornsök beskriver det så här:

”Fyndplats för skafthålsyxa, människoben, keramik och djurben. Bestående av grotta. Under åren 1973 och 1975 påträffades människoben, 1 skafthålsyxa av grönsten, djurben från tamboskap och keramikfragment. Yxan påträffades på 6 m dj. Från 7-8 m dj påträffades kolbitar. Fynden påträffades av grottforskare. Under 2001 utförde Länsmuseet på Gotland en antikvarisk kontroll, när grottforskarna grävde sig ner i grottan. Forskarna grävde sig ner till 18 m dj och påträffade en sidogång. I sidogången påträffades delar av ett människokranium och ben från nötkreatur. Människobenen tillhör en vuxen person.”

Trullkällarhul, två hål övertäckta med grätting och nät.
Försök till foto genom grättingen ner i grottan.
Klipp från Fornsök – en fantastisk app!

Hålet kallas Trullkällarhul enligt Lantmäteriets karta, Trollkullahålet enligt P4 Gotlands artikel från 2006 eller Trullkälda hul enligt Sevärt i Stenkumla från 2001 (med bilder på speleologerna!). Verkar ha varit flera omgångar av grottforskning, alltså.

Det finns inte så mycket mer att se ovan mark så vi vandrar vidare och försöker ta oss tillbaka dit vi startade.

Gröna granar.
Massor av äpplen på kala grenar.

Vi följer samma stig tillbaka till Gutestugan, och är tillbaka lite drygt en och en halv timme efter start och diverse yrande på märkta och omärkta stigar.

Det finns ingen bra fikaplats här och det är rätt blåsigt så vi hoppar in i bilen, kör in till stan och tar kaffepausen i hemmet istället.

/Anna, 18 november 2020


Om vår tur

6,5 km vandring längs skogsstigar & -vägar.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén