Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Tjuls – Sanda

Jag är tillbaka på ön efter flera veckor i Skåne och det är äntligen dags för en vardagstur på Gotland igen! Vi kör iväg söderut, till den gamla järnvägsstationen i Tjuls.

Fd järnvägsstation. Sista tåget stannade här på 1950-talet. Numera Tjuls järnvägsmuseum.

Tågen har för länge sen slutat gå och järnvägen är borta, men banvallen är numera till största delen en vandringsled som går till Sanda station. Stigen är tydligt märkt med skyltar, och det finns en hel del kulturhistoria längs vägen.

Bro över Idån.

Efter knappt en kilometers promenad svänger vi så in på den gamla banvallen som vi följer rakt fram i ungefär en kilometer.

In här!

Vi korsar Idån igen en bit in, och fortsätter. Det är omväxlande omgivningar så trots att vägen är spikrak är den inte enformig.

Beteshage till höger.

Leden lämnar sen banvallen och gör några små knixar för att hålla sig i kanten på en åker, och sen kommer vi fram till ovädersstugan vid Texas.

Ovädersstuga.

Här finns bord och bänkar både ute och inne, ett skjul för hästar och ett för redskap. Fint ställe att fika på, men vi har ju bara gått lite drygt en halvtimme så vi går vidare

Halm- och spindelvävsarrangemang.

Vi går vidare och kommer fram till en grusväg som vi följer västerut knappt en halv kilometer.

De sista torra löven håller sig kvar.

Sen är det spikrak banvall igen, en kilometer fram till Sanda stationshus. Men även här är det omväxling i omgivningarna.

Barr- och björkskog.
Gräsgröna åkrar. Sanda kyrktorn till vänster.

Strax innan vi är framme i Sanda börjar det regna – trots att SMHI lovat uppehåll hela dagen! Som tur är finns det en liten veranda på stationshuset där vi kan sitta skyddat och äta vår medhavda lunch.

Sanda stationshus, numera Gullinmuséet.
Mattermos med korvgryta. Gott med varm mat!

Efter lunchen packar vi ihop igen och ger oss iväg tillbaka längs samma led. Regnet fortsätter strila ner, och av någon anledning har vi inte varken paraplyer eller regnjackor med oss. Men men, det går ändå 🙂

Envisa röllikor.

Vanligtvis är det ju ganska tråkigt att gå tillbaka samma väg man kom, men man har ju alltid möjlighet att hitta spännande saker man missade på utvägen, eller se dem från andra hållet 🙂

Varning för tåg. Nej, tror inte det kommer något.
Idån passeras på tillbakavägen.

Efter knappt två timmar är vi tillbaka i Tjuls igen.

Lastperrong och lastvagn.

Tyvärr har inte Tjuls stationshus någon veranda att skula på och dricka kaffe, så vi hoppar in i bilen och kör tillbaka till stan för en hemma-fika.

En lagom lång och trevlig tur för denna fredagen den 13:e!

/Anna, 13 november 2020


Om vår tur

7,5 km vandring fram & tillbaka på en markerad led längs den fd järnvägen från Tjuls – Sanda.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén