Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Axeltorpsslingan

Årets sista oktoberdag åker vi upp till naturreservatet Axeltorps skogar på Hallandsåsen. Här finns en fin promenadstig – Axeltorpsslingan – som går ner till Båstad och tillbaka upp på åsen igen. Slingan är markerad med gula (och ibland gröna) prickar och pilar.

Enormt fina höstskrudade träd längs slingan.

Regnet hänger i luften och det är blött på marken, halt med alla löven och ganska lerigt på sina ställen, men det är väldigt vackert med de mörka, glansiga trädstammarna och de färgsprakande löven.

Mångförgrenat träd.

Det finns flera raviner och forsande bäckar i området

Bron över bäcken.

På sina ställen är det fortfarande riktigt grönt, hösten har inte slagit klorna i all växtlighet än.

Gröna träd och snår.

Vi kommer ut på ett öppet område och korsar några beteshagar.

Mossbevuxet fd stengärde.

Vi ansluter till en mindre asfalterad väg som tar oss vidare neråt, och strax korsar vi den gamla banvallen för järnvägen mellan Båstad och Förslöv. Järnvägen går numera i tunneln genom åsen och banvallen är omgjord till en asfalterad gång- och cykelväg.

Fd banvall, nu fin tillgänglig GC-väg.

Slingan följer vägen vidare ner och svänger nordöst in på cykelvägen som leder in till Båstad längs Ängelholmsvägen och Örebäcken.

Gula pilar visar vägen.
Blommande balsamin i ett dike.
Utsikt österut över hagen mot Lyadalens branta åssluttning.
Båstad!
Fallfrukt.

Efter en knapp kilometer på GC-vägen är vi inne i bostadsområdena i Båstads utkanter, och efter en knapp kilometer till passerar vi Båstad Sportcenter där slingan svänger söderut igen för att ta oss tillbaka upp på åsen. Här ansluter vi också till Skåneledens etapp 21 från Båstad till Ängelbäcksstrand.

Många vägvisare är det.

Vi går igenom villaområdena och svänger upp på Lyavägen, som vi följer ut ur Båstad och uppåt på åsen.

Bilväg. Vi lämnar tätorten.

Regnet har nu slutat att hänga i luften och börjat falla, ett fint strilande duggregn. Vi lämnar sen asfaltsvägen och går in i Lyadalens naturreservat.

Väl använd asfaltsväg leder oss vidare uppåt.

Regnet fortsätter strila ner och vi hittar ingen bra plats att skula på, så vi traskar vidare. Är lite kaffesugna också men den enda sittplats vi sett fanns där vi svängde av från Lyavägen, och det råder en stor brist på lämpliga stenar eller stockar att sitta på.

Fukten ger vackra effekter i gräset.

Vi missar att gå upp till Brattenborg, men med tanke på hur utsikten är idag är det nog ingen större förlust… 🙂

Dagens utsikt.

Vi passerar förbi några gårdar och mindre bostadsområden höljda i dimman och regnet, och spekulerar i vad vi skulle sett en klar dag. Men det är i alla fall fina färger! 🙂

Vägbom lös med sin frånvaro.
Olika nyanser av höst.

Strax innan vi kommer fram till parkeringen där vi började dagens tur avviker Skåneleden för att fortsätta över åsen och vidare ner mot kusten, men vi följer den grön-gula slingan tillbaka till parkeringen och vår bil.

Skåneleden vänster, vi till höger.

Av med de våta jackorna och in i bilen, och vi bestämmer att vi kör helt sonika hem och fikar!

/Anna, 31 oktober 2020


Om vår tur

9 km vandring längs en markerad, kuperad slinga. Stigar, skogsvägar, asfalterade cykel- och bilvägar. Fikabord, bänkar i Båstad samt då slingan leder in i Lyadalen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén