Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Djurholmamossen Ängelholm

Vi är på väg tillbaka till Gotland efter höstens besök i Skåne, men vi tar det lugnt med några pit stop på vägen. Vi har redan besökt ett av Ängelholms naturreservat – Prästängen – och nu stannar vi till i strövområdet Djurholmen som omfattar bland annat naturreservatet Djurholmamossen för en vardagstur. Vi ställer bilen på parkeringsplatsen och ger oss iväg längs den röda slingan.

Torrdass i närheten av parkeringen.
Ganska ny skylt visar: In här!

De flesta löven har fallit från träden och döljer stigen under ett prasslande täcke. Stigmarkeringarna som målats på träden är ganska blekta men vi lyckas följa stigen ner i en liten bäckdal, över bäcken och upp igen på andra sidan, där vi väljer att svänga vänster och gå norrut.

Nyligen avverkat precis i gränsen mellan bok- och tallskog.

Efter knappt 1,5 kilometers vandring korsar vi en grusväg och fortsätter vidare norrut längs skyltningen mot utsiktstornet.

Gamla men fullt läsliga skyltar.

Här går vi tillfälligt in genom en annan typ av skog, mer yngre granar och blandskog. Det är också ganska lerigt på sina ställen men vi har ju bra kängor så vi traskar på i gott tempo.

Ljung och sten. Vandrare på väg.

En halv kilometer senare går vi in i naturreservatet Djurholmamossen.

En träbro leder över en fördämning i mossens utkant.
Picknickbord!
En stege leder upp till utsiktstornet.
Utsikt västerut från tornet, mot picknickbordet och fördämningen vi precis passerade.
Utsikt österut, mot spången vi ska fortsätta på.
Ut på tur, aldrig sur!

Det växer tydligen hjortron på mossen, så om man kommer vid rätt årstid och med rejäla stövlar kan man ge sig ut och se om man hittar några. Idag får vi nöja oss med att beundra de härliga höstfärgerna!

Klockljung.

Vi går sen vidare längs spängerna i en knapp kilometer, då vi återigen kommer ut till grusvägen som leder genom området. Vi följer den och de röda markeringarna ett par hundra meter, sen dyker vi in i skogen igen.

Tickor på barrträd.

Nu är det höga, smala granar och gröna, mossklädda stenar som gäller – så annorlunda mot mossen vi precis lämnade. Efter ytterligare et par hundra meter kommer vi till en bro över den forsande Århultsbäcken

Bro. Har funnits en skvaltkvarn här också.

Det är kraftigt avverkat längs bäcken, vilket är lite tristy, men å andra sidan ger det en fin utsikt över både bäck och skog. Vi är i alla fall glada att det inte avverkas just nu, utan vi kan njuta av vår skogspromenad i den utlovade tystnaden.

Stubbe och perfekt läge att brista ut i sång! 🙂

Vi följer Århultsbäcken i ungefär en kilometer. Här är det lite knepigt att ta sig fram, stigen går upp och ner längs bäckdalen, det är stenigt och avverkat och många hala rötter som lurpassar på den ovaksamma vandraren.

Finns också ett brant stup med några meters fall ner mot bäcken.
Forsande bäck.
Massa mossor! Den vänstra, stjärnliknande är björnmossa. Så mycket vet jag!

Vi har vandrat i ungefär 4,5 kilometer då vi kommer tillbaka till den bäckfåra vi korsade tidigt på vår tur, och går sen samma väg tillbaka till parkeringen, där vi sätter oss vid ett av de många picknickborden och avslutar turen med en kaffepaus.

Kaffi!

Djurholmamossen var ett fint strövområde, med mycket varierande natur. Stigskyltningen hade mått bra av lite kärlek och nya/nymålade markeringar på en del ställen, men vi hade inga större problem med att hitta och ta oss fram. Lite knepigt som sagt sista sträckan längs bäcken, men även där gick det bra med lite försiktighet.

Bra med picknickbord både vid turens start och på mossen, och det finns ett par andra markerade stigar i området som vi får ta nästa gång vi kommer hit!

/Anna, 15 november 2021


Om vår tur

4,5 km vandring längs röda slingan. Finns flera andra markerade slingor i strövområdet. Picknickbord, grillplatser, torrdass.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén