Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Hajdesleden

En av våra första dokumenterade vardagsturer gick till Alstäde skogs fina naturreservat, där vi hittade flera blekt färgmarkerade stigar och mossgröna stock-bänkar där den trötte vandraren kunde ta en paus. Trots idogt letande hittade jag aldrig särskilt mycket information om stigarna, men lovade mig själv att en dag skulle jag åtminstone följa dem allihop och få med dem på vår turkarta.

Nu, nästan fem år senare, har jag fortfarande inte kommit till skott men någon annan har tagit tag i det. Fröjel hembygdsförening har röjt och märkt upp stigarna, och dessutom dragit upp nya leder i området – t ex Hajdesleden, en 8 km lång rundslinga som invigs officiellt den 4 januari.

Nya, tydliga ledmarkörer.

Vi parkerar vid norra entrén till naturreservatet Mallgårds källmyr där det finns plats för 2-3 bilar, och går västerut på asfaltsvägen. Efter en halv kilometer lämnar vi asfalten och svänger vänster in på en nyröjd stig genom nyröjd skog. Grenar och ris är bortplockade från stigen och den är generellt väl framkomlig.

Väl röjd led.

Vi når fram till en av områdets kända fornlämningar, varav ett röse är det enda som är synligt för oss amatörer. Under vegetationen finns både ett helt gravfält med ett 20-tal stensättningar och ett område med lika många röjningsrösen.

Synligt gravröse.

Leden gör en 90-gradig sväng söderut och vi fortsätter på en åskam genom gles tallskog.

Lättvandrad stig.

Några hundra meter senare når vi ett grustag, och följer dess kant ut till en grusväg där vi viker av västerut. Vi passerar en bom och strax därefter är det dags för en tredje 90-gradare, nu mot norr. Skogsvägen leder oss fram längs gränsen till Alstäde skogs naturreservat, där en gul-vit slinga ansluter.

Hajdesleden och gula slingan.

Jag är såklart riktigt nyfiken och funderar på att utvidga dagens tur, men besinnar mig. Vi har fortfarande sex km kvar på Hajdesleden och det här är årets kortaste dag så det kommer att bli mörkt alldeles för tidigt.

Snart är det dags att klättra över en stätta och ta oss in i naturreservatet, där vi möts av en stock-bänk och en behornad skalle på en gren. En varning, eller…? Here there be dragons?

Blair Witch, anyone?

Vi fortsätter på stigen genom den vackra, glesa barrskogen, där många av tallarna är mer än 200 år gamla.

Vandrare i barrskog.

En dryg km senare lämnar vi den gulvita slingan, klättrar över ytterligare en stätta ut ur naturreservatet, och plockar upp en blåvit slinga på andra sidan. Stigen är åtminstone delvis nyröjd och slingrar sig vackert fram på den bevuxna klinten längs Tingsväts kant.

Svep för fler bilder.

Min ursprungliga plan var att stanna för fika i grillkåtan, men det är så vackert och rofyllt här (och det regnar inte) att vi ombestämmer oss och tar en paus på en av bänkarna med utsikt över vätet. Jag får lite Sörmlandsleden-feeling och tänker att detta vore en trevlig plats för ett vindskydd med en eldplats.

Kaffe och lussebulle.

Efter fikat fortsätter vi norrut, och strax därefter är det dags att lämna även den blåvita slingan då leden svänger av österut, över asfaltsvägen och vidare in på en nyröjd stig genom ljung och ris i tallskogen.

Dags att svänga.

Vi är framme vid grillkåtan efter drygt 1,5 timmar och ungefär 4,5 km vandring. En fin plats att pausa på, med eldplats under tak, ett par extra fikabord utanför och parkering vid grusvägen bredvid.

Hitta hit: Grillkåta

Grillkåtan.

Eftersom vi nyligen fikat vandrar vi förbi idag. Solen har äntligen lyckats bryta igenom molnen, och vi får några glimtar av blå himmel över oss.

Spikrak grusväg.

Den här sträckan är lite tråkig med spikrak grusväg genom produktionsskog, men vi får se det som en möjlighet att gå på i lite tempo och få upp värmen. Leden svänger sedan söderut längs gränsen till naturreservatet Botes källmyr, som också är gränsen till en nordlig utliggare av Gerum socken. Och sedan cirklar vi tillbaka västerut på en mindre grusväg.

Brunn/kallkälla. Inte Bruce 🙂

Denna skylt som markerar en källa som springer fram under ett stenblock minns jag från vår förra tur, och även att vi strax därefter tog av söderut på en igenväxande skogsväg. Idag följer vi istället leden en bit till och når sedan – efter drygt 3 km vandring på grusväg – ännu en plats med fikabord!

Ett par fikabord i gräset.

Vi spanar in informationen på andra sidan vägen om hur utdikade källmyrar restaureras för att återskapa gynnsamma miljöer för t ex orkidéer, kärlväxter, mossor och landlevande snäckor. Det finns också några gamla bänkar bredvid kärret om man hellre vill sitta där.

Inplastade info-skyltar.

Sista biten av leden – en knapp km – går på en nyröjd stig genom tall- och enbuskskog ner till asfaltsvägen där vi började vår tur.

Vi är tillbaka vid vår bil efter lite drygt 2,5 timmar och 8 km vandring, mycket nöjda med turen och att vi hann runt innan det blev mörkt. Och det kommer definitivt inte att dröja fem år till nästa besök 🙂

/Anna, 21 december 2024

Om vår tur

8 km vandring längs den orange-markerade Hajdes-leden i varierande skogsmiljöer i Fröjel. Flera bänkar att pausa på i fina Alstäde skogs naturreservat, fikabord och eldplats vid grillkåtan, fikabord även vid en källmyr.

Parkering vid grillkåtan
Mindre parkering norr om Mallgårds källmyr

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Lämna en kommentar

© 2025 Vardagstur

Tema av Anders Norén