Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Alstäde skog & Mallgårds källmyr

I dag tar vi oss söderut från Visby för att utforska Alstäde skog på en vardagstur. Reservatskartan anger att det finns en parkeringsplats utanför reservatet, men den lyser med sin frånvaro. Som tur är hittar vi ett ställe att parkera på i en skogsvägskorsning bredvid reservatet, men kommer det en bil till blir det trångt!

Alstäde skog visar sig vara en fascinerande plats, med många spår av ett aktivt tidigare liv. Det finns flera stigar, men de är alla mer eller mindre igenvuxna och verkar inte ha varit utnyttjade på länge. Färgmarkeringar tyder på att de är löparspår av olika längd, men de är inte markerade som sådana på kartan.

Gröna spåret, gula spåret

Någon har också lagt ner energi och omtanke på att uppföra bänkar på flera ställen längs stigarna.

Hemsnickrade sittbänkar finns på flera ställen.

Vi följer än den ena, än den andra stigen och hamnar så småningom vid ett par mindre dammar, där det turligt nog finns en gammal spång så vi kan ta oss torrskodda till andra sidan.

Våtmarker, en bäck, och en bro.

Vi följer en stig norrut genom skogsdungen och sen vidare över fältet.

Finns det ingen stig får man följa sin egen 🙂

Vi kommer ut på bilvägen vi körde hit på och följer den österut. Efter gården svänger vägen ner mot Alstäde skog igen men vi väljer att följa en grusväg österut.

Grusvägen är lång och rak och ganska tråkig men vi hittar inget bra ställe att vika av på utan får snällt följa den ett par kilometer fram till Botes källmyr, vars gräns vi följer söderut halvannan kilometer tills vi hittar en avtagsväg mot sydväst.

Bruce? Oklart vad denna skylt har för funktion.

Strax efter den märkliga skylten viker vi av mot sydväst igen och följer en mycket igenvuxen men ändå lättvandrad skogsväg, som ansluter till en smal asfalterad väg. På andra sidan denna väg slår vi oss ner på ett litet stenblock för en paus och begrundar denna skylt:

Förbjudet att medtaga morötter och hundar?

Skylten får sin förklaring då vi inser att vi befinner oss i russparkens sommarhage. Efter en kort paus vandrar vi vidare västerut längs bilvägen, och kommer snart till ett annat naturreservat: Mallgårds källmyr. Det var inte planerat att utforska detta också, men eftersom vi ändå är här…

Ledningsgata.

Vi passerar resterna av en gammal kalkugn, en modern kraftledningsgata och själva källmyren, i vars sydspets vi hittar en liten rastplats med bord och bänkar.

Vi går vidare, men vägen vi följer svänger av mot söder och det är dags för oss att börja ta oss tillbaka till bilen, vilket kräver en väg norrut. Vi gör ett första misslyckat försök till utbrytning, men tvingas återvända till vägen, och några hundra meter senare kommer vi fram till en stig åt väster längs nydikade diken fram till en skogsväg som går spikrakt norrut, och slutligen en liten igenväxt skogsstig som leder oss rakt till vår parkerade bil!

Plötsligt händer det! Där står den och väntar!.

En kort stretchpaus, sen hoppar vi in i bilen för återfärd mot Visby. Jag är fortfarande fascinerad av de färgmärkta stigarna i Alstäde skog och kommer att återvända hit för att följa dem.

/Anna, 5 april 2020


Om vår tur

13,5 km vandring längs stigar & skogsvägar. Fikabord i Mallgårds, bänkar i Alstäde. Flera sträckor genom stiglös, obanad skog.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén