Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Kallgatburg

Kallgatburgs naturreservat ligger ca 25 km från Visby. Det finns en bra parkering med flera fikabord vid startpunkten för dagens vardagstur. Vi går inte in i området längs den markerade leden utan följer grusvägen en bit söderut och svänger av österut längs en mindre skogsstig som vi hoppas kommer ta oss tvärs över reservatet. Vi får tänka om, en bred bäck blockerar stigen och vi hittar ingen bra plats att korsa den på.

Här hjälper det inte med GoreTex-kängor, det behövs stövlar…

Men vad gör det, vi är här för att vandra och vi styr istället kosan norrut på vad som skulle kunna vara en stig längs skogskanten. Lättvandrad terräng och inga vattenhinder i alla fall!

Spångad stig! Den stövel-lösa vandrarens vän!

Vi kommer fram till reservatets markerade led, som tar oss ut över den centrala källmyren. Vid dagens besök är det relativt torrt här, men spängerna är oftast absolut nödvändiga för att kunna korsa torrskodd!

Så här såg det ut i april 2014.

Man får lite savann-känsla på det öppna området med det torra gräset och de knotiga träden i fonden. Vi tar oss över myren till den medeltida vägen mellan Hörsne och Tingstäde och vi följer denna norrut.

Hejnum vägminne.

Det är en lättvandrad skogsväg i en härlig skogsmiljö, och den där behagliga utomhus-känslan infinner sig.

Skogsvägen ansluter till en grusväg, och här svänger vi västerut. En av Gotland Bike Parks markerade cykelleder går längs denna grusväg och vi träffar på en enstaka cyklist. Grusvägen är också en del av S:t Olavsleden mellan S:t Olofs Holme och Visby.

Pilgrimsledsmarkör.

Vi följer grusvägen söderut och kommer tillbaka till parkeringen. Dags för fika!

Terrängkaffekokning.

Inget bättre än en god kopp kaffe efter en härlig vardagstur!

/Anna, 4 april 2020


Om vår tur

7 km vandring längs naturstig & skogsvägar. Fikabord vid starten.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén