Bendesborgs fornborg och Hageby vandringsled i Etelhem bjuder på storslagen utsikt, flera picknickbord, eldplats & en badbrygga. Vi besökte platsen första gången på sensommaren 2020, och vi har varit tillbaka för en tur flera gånger.
Vid parkeringen finns en skylt med information om stigen. Man kan gå mot fornborgen eller mot sjön, och vi väljer det förstnämnda.
Första delen går genom en kohage, där stigen är markerad med låga pinnar med vitmålad topp. Därefter är det vitmålade skoterledskryss som guidar oss vidare.
Vi passerar ett vattendrag på vägen där det finns musslor på botten. Nog första gången jag sett sådana i ett sötvattendrag. Oklart vad det är för sort dock, det finns några stycken olika arter som förekommer på Gotland.
Ända in på 1700-talet var det möjligt att ta sig fram över de omkringliggande myrarna med båt, och den enda passagen mellan höjderna var ett smalt sund här där bäcken rinner idag. Numera är myrarna utdikade till odlingsmark, spikraka kanaler avvattnar sjöarna, och det är inte längre farbart med båt (utom möjligen vid vissa tillfälliga översvämningar…:)
Bäcken rinner vidare över Tänglingsmyr, och tillsammans med andra kanaler blir den så småningom Strömmaån, och sedan Närkån.
Vi fortsätter vår tur på Hageby-stigen och kommer fram till foten av fornborgens klint. Här kan man välja en snabb väg rakt upp längs den branta sluttningen.
Vill man inte klättra riktigt så mycket finns det en något mindre brant passage med rep som hjälp ett par hundra meter längre fram.
Fornborgen är stor med rejält branta klinter och fin utsikt över omgivningarna. Vi följer den upptrampade och markerade stigen runt.
Det är fascinerande att fundera på hur det såg ut för trehundra år sedan, då båtar kunde passera på väg mot Lojsta och Rone och När. Tydligen var myren täckt av vatten större delen av året så sent som på slutet av 1800-talet, innan det gjordes ett par större utdikningar på 1900-talet som torrlade myren helt.
På borgens östra sida finns ett fikabord med fin utsikt över omgivningarna.
När vi lämnar borgen och går ner för klinten är det mestadels barrskog igen, i varierande skick.
Stigen följer stängslet en bit, och vi tar oss över det via en stätta.
Det är emellanåt mycket högt gräs längs stigen där den följer en gammal körväg i skogen.
Så småningom svänger vi in på ett öppnare hällmarksområde.
I en glänta dyker ett fikabord upp! Och har någon gjort sig besväret att sätta ut bänkar och bord mitt i skogen ska det ju användas… 🙂
Det är så oerhört lugnt och rogivande här, skönt för själen att bara sitta och finnas till. När vi väl går vidare är det inte långt kvar till Hageby träsk.
Sjön ska enligt uppgift vara över 6 meter djup, och vi tippar att det djupet uppnås ganska snabbt här nedanför klinten – vattnet är klart och vi ser hur brant bottnen är. Stigen går vidare längs den bäck vi korsade uppströms, och även här kan man tidvis se musslor – både öppna och slutna – på botten.
Vi följer en annan bäckfåra till resterna av en gammal damm där det tidigare varit först en skvaltkvarn och sen en vattensåg. Därefter följer vi grusvägen tillbaka till parkeringen.
Vi lägger tillbaka foldern i brevlådan, swishar en peng till hembygdsföreningen som tack för lånet av foldern, och skriver våra namn i gästboken. En trevlig tur i fina och omväxlande miljöer.
/Anna
Foton från 5/9 2020, 15/1 2023, 29/7 2023 och 30/11 2024.
Om vår tur
3 km längs en markerad slinga upp på Bendesborgs fornborg och längs Hageby träsk. Utsikt, picknickbord, badplats, grillplats.