Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Strömmaåns kulturstig

Vi besökte natur- och kulturstigen vid Strömmaån för fem-sex år sen, och det är dags att hälsa på igen. Sist hade det påbörjats ett renoveringsarbete, men flera av broarna var i ganska risigt skick så vi är nyfikna på hur det ser ut nu. Liksom sist kör vi in norrifrån vid skylten som visar vandringsled vid Lillrone, men det går också att ta sig in söderifrån och parkera vid Ungbåtels kvarndamm.

Första delen ser ut ungefär som tidigare, kvarndammen med det öppna huset bredvid där man kan titta in och se hur det såg ut förr i tiden.

Kvarndammen vid Lillrone.

Den här kvarnen är den enda som finns kvar här längs ån, men vi passerar många mer eller mindre märkbara rester av andra kvarnar, dammar, sågar, och andra verksamheter – den ena hinner knappt upphöra innan den andra tar vid.

Så här års är det riktigt grönt och lummigt att gå här, men det är en del bråte i ån – fallna träd, stenar så ibland ser man inte ån för bara träd… 🙂 Det är inte så mycket vatten i ån nu, men det kan nog forsa en del då strandbankarna är rejält urholkade på sina ställen.

Svep för fler bilder.

Stigen är välskött och lättframkomlig, och broarna iordningställda så det går att ta sig både fram och tillbaka på dem. Vi stannar för en fikapaus då vi kommer till dammen vid stigens södra ände.

Dammen vid Ungbåtels. Små änder simmar omkring men vill inte vara med på bild.

Efter fikat går vi tillbaka till Lillrone och vår bil längs åns östra sida. Här är stigen bredare och det har nog varit en åkerväg tidigare.

En trevlig liten tur med mycket historia!

/Anna, 22 maj 2022


Om vår tur

3 km vandring fram och tillbaka längs Strömmaån i Lye & Spånga. Välskött stig med mycket historia och flera bänkar & fikabord.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén