Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Ut på tur, aldrig sur?

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Så säger bara de som aldrig varit ute i en rejäl regnskur i 15-20 sekundmeter där regnet attackerar mer eller mindre vågrätt… Men det är ju oftast ändå riktigt skönt att vandra i regn, om man bara kan stanna till någonstans och värma sig, kanske vrida ur sina strumpor eller rentav byta till torra 🙂

Så här är 5 tips på turer eller områden där det finns möjlighet att dricka sitt tur-kaffi på en regnskyddad plats innan man vandrar vidare. Klicka dig in på respektive turbeskrivning om du vill se karta och fler bilder.

I flera av stugorna finns kamin eller öppen spis, använd dessa på eget ansvar och följ de ordnings- och användningsregler som finns för respektive stuga!

Dämbaskogens natur- och kulturstig

På Fårö finns Dämbaskogens Natur- och kulturstig, en fin stig på 1-2 km genom vacker natur och gammal kulturmark, med många informativa skyltar och sittbänkar längs vägen. Här finns också en jordkällare med en liten kamin där man kan ta skydd från väder och vind.

Jordkällare, inredd för fikapaus. Notera skorstenen i bakgrunden.

Lauter hamn

På Fårö finns också en fin hamnvaktarstuga vid Lauters hamn där det ryms flera personer runt bordet. Vi gick en tur från Gamla hamn, men det finns också möjligheter att följa kusten norrut för en tur.

Hamnvaktarstuga, komplett med öppen spis.

Mästerby Änge

I Mästerby änge finns två fina bulhus som är öppna för besökare, där man kan ta en paus och värma sig efter den fina 1,5 km långa naturstigen runt det välskötta änget.

Bulhusen på avstånd. Kamin kan värma den våta vandraren.

Danbo naturreservat

Vid kusten i Danbo naturreservat i Gammelgarn finns en fin gammal stenbod som är öppen för besökare, där man kan ta en regnskyddad paus efter en tur längs reservatets naturstig eller en bit längs Östkustleden.

Stenstugan vid kusten. Ingen uppvärmning i detta hus, men väl skydd för vädret.

Rannbas

På en av våra vardagsturer i Lojsta stötte vi på ett fint litet torp mitt i skogen – Rannbas – som inrymmer både bord och bänkar och en kamin av något slag.

Ett välbevarat torp mitt i skogen.

Har du någon favoritstuga för en paus en regnig dag?

/Anna, 25 maj 2022


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén