Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Dämbaskogens natur- & kulturstig

Solen skiner och det är nästan lite vår i luften. Fast det är höst, och sista dagen med sommartid… Så vi passar på att njuta av denna dag med några små vardagsturer på Fårö. Vi har parkerat vid Dämbaskogen och gått en tur längs havet och lammhagarna vid Lansalundar.


Läs om vår tur runt Lansalundar


Efter Lansalundar fortsätter vi nu direkt på Dämbaskogens Natur- och kulturstig, en fin stig genom vacker natur och gammal kulturmark, med många informativa skyltar längs vägen. Och sittbänkar – alltid ett stort plus!

Stigen är märkt med vitmålade markörer och leder genom välskötta tallskogar och öppnare enbuskbevuxna marker. Vi kommer sen ut i norra kanten på ett öppet fält – samma fält som vi passerade söderut på vår förra tur! Strax därefter svänger stigen upp mot norr och följer ledningsgatan. Vill man kan man fortsätta en bit till i ledningsgatan till jordkällaren. Och det vill vi ju!

Jordkällaren visar sig ligga i en slänt med en vackert stenlagd fasad och en stabil dörr av trä. En fungerande kamin, vedförråd och vatten (utanför) – nästan så man önskade att det skulle komma en rejäl skur så man kunde skula och elda i källaren! Men det är varmt och soligt ute, så vi sätter oss istället på bänken utanför och tar en paus.

Sen går vi ner till stigen igen och följer den vidare, längs en mindre ledningsgata och förbi ännu fler rösen. Det finns många rösen i området – både odlingsrösen och gravrösen varav en del är utgrävda. Vi går vidare och kommer upp på en ås med kalkugnsruiner, stensättningar och gravrösen (där det ligger en hund begraven…!)

Vi avslutar vår tur med att kika på den fina grillplatsen som finns nära parkeringen, komplett med ved och många sittplatser!

Hela turen, inklusive avstickaren till jordkällaren, blev knappt 2 kilometer i vackra, välskötta omgivningar med många bra och roliga beskrivningar av naturen och de kulturlämningar som finns i området. 10/10 would recommend.

Skog och stig ägs och underhålls av en privat markägare, som verkligen uppmuntrar besökare att vandra i och njuta av området. Det finns en Facebook-sida med mer information och veckovis uppdateringar av vad som händer i skogen – kika gärna in där!

/Anna, 30 oktober 2021


Om vår tur

Längd 1-2 km beroende på hur många avstickare man tar 🙂 Bänkar på flera platser längs stigen, grillplats vid start och mitt på stigen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén