Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Fårö Lansalundar

Det är lördag och vi ger oss upp till Fårö för några (förhoppningsvis) soliga vardagsturer. Vi har slappat på förmiddagen och vi hinner äta en snabb lunch på vägen innan vi parkerar bilen vid Dämbaskogen och ger oss iväg. Vi ska gå den 1,2 km långa natur- och kulturstigen men först tar vi en lite längre tur i de vackra omgivningarna som kallas Lansalundar enligt Lantmäteriets karta. Vi börjar med att följa grusvägen sydväst.

Trots att klockan är efter 12 är det fortfarande en del dimma och det känns som det är tidig morgon fortfarande.

Idag har vi de riktigt rejäla kängorna, vilket nog är ett bra val – vägen är ordentligt uppbyggd med vi ska lämna den så småningom och det är ordentligt översvämmat på sina ställen.

Efter lite drygt två kilometer kommer vi fram till kusten, och en pir med brygga/kaj som sträcker sig 175 meter rakt ut i Fårösund. Tydligen fanns det tidigare en överbyggnad på bryggan, men den revs av Försvaret för tio år sedan då den var dåligt underhållen och det var risk att den skulle rasa.

Kajens sidor är i betong, med rejäla träbjälkar däremellan, och det växer fortfarande frodigt på bjälkarna – ju längre ut man kommer desto mer grönskar det! Lite udda, det borde vara mer utsatt för saltvatten och hårda vindar där?

Vi fortsätter sen nordväst längs kusten. Vi växlar mellan den åkerväg som går längs med kusten och den stig som går precis bredvid havet. Båda är delvis mycket blöta, delvis översvämmade, men faktiskt går det bra att ta sig fram relativt torrskodd däremellan. Vi vandrar fram längs Fårösund i drygt en halv kilometer, sen är det stopp. Snårig skog och riktigt rejält översvämmad mark sätter stopp, men som tur är svänger åkervägen österut inåt land här så vi följer den in på lammhagarna.

Åkervägen ringlar sig fram, men vi ser inte några lamm eller andra tamdjur här. Det är lugnt och fridfullt, solen har äntligen lyckats skingra den sista dimman i luften och värmer härligt där vi går bland hagar och skogsdungar.

Fårö förknippas ofta med sten och grus och raukar, torrt och kargt och kämpande natur, och turister i tusental, men här är det gröna, gräsbevuxna ängar, fuktigt, frodigt gräs och oerhört rogivande att vandra.

Vi går ungefär 2,5 kilometer på dessa slingrande åkervägar, sen kommer vi tillbaka till den grusväg som vi började på, och har drygt en kilometer tillbaka till parkeringen. (Men vi ska ju inte tillbaka till bilen – nu är det dags att gå natur- och kulturslingan så när vi stöter på den första av de vitmålade stigmarkörerna svänger vi norrut in på den stigen.)


Läs om vår tur längs Dämbaskogens natur- & kulturstig


Det här var en skön, rogivande tur att gå. Det var ganska blött i markerna, men det gick att ta sig fram torrskodd längs åkervägarna som går lite kors och tvärs i området, och man hade nog kunnat gå en rejäl slinga norröver om man velat – men det får bli en annan gång!

/Anna, 30 oktober 2021


Om vår tur

Turens längd 6,5 km. Skogs- & åkervägar, stigar. Det var ganska blött då vi var där, så kängor rekommenderas!

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén