Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Mästerby änge

Maj månad fortsätter sin bojkott mot sommarsolsken och värme, det är spridda skurar hela dagen, men vi ger oss ändå iväg ut – det finns ju inget dåligt väder, bara dåliga kläder… Idag hamnar vi först vid Mästerby Änge, ett fint och välskött änge i historiska trakter på Gotland.

Ingången till änget.

Vi är inte ensamma här, det står tre-fyra bilar på parkeringen, och vi ser att det sitter folk och myser inne i bulhuset med en eld i spisen. Vi håller social distans och går inte in, utan går längs den lilla stig som som går runt genom änget.

Det må vara gråmulet på himlen men det gör inget för det är så många blommor att beundra och fotografera att vi knappt ens tittar upp 🙂

Sankte Pers nycklar.
Mandelblom.

Men ibland måste vi lyfta blicken för att beundra de enorma ekar och andra lövträd som växer här.

Stora ekar, knappt utsprungna löv.

När vi närmar oss den mer igenvuxna delen av änget är det tydligt skyltat vart vi ska gå.

Mot stigen!
Rotfibbla? Svinrot? Lejonfibbla? Finns alldeles för många gula blommor av denna typ!
I bakgrunden: bänk för att vila och beundra.
Förgätmigej.

Inne bland hasselbuskarna finns det andra blommor, och massor av mygg! Faktiskt de första mygg jag stött på i år. De surrar och svärmar runt mig när jag hukar för att fotografera men jag får inte några bett.

Humleblomster.

Stigen är fin och väl underhållen, belagd med flis och bark som gör den mjuk att gå på och håller den värsta lerigheten borta.

Tumme upp för fin stig!
Massor av gullvivor, såklart.

Vi kommer sen ut på den öppnare delen av änget igen, och passerar det lilla diket på en fin bro. På den här nordvästra delen av änget finns det en riktigt öppen plats, där man kanske har midsommarfirande eller andra fester. Nu är ängen bevuxen med högt gräs, blommor och örter.

Höskallra. Möjligen ängsskallra.

Här finns det också några bodar och flera fikabord.

Plats för flera att njuta av tillvaron.

Idag har vi inget fika med oss, så vår tur genom änget slutar här och vi går ut genom grinden och tillbaka till bilen. Mästerby Änge är ett trevligt ställe, vi har varit här tidigare och kommer att återvända igen!

/Anna, 27 maj 2021


Om vår tur

1,5 km vandring genom gotländskt änge och skogsmark. Bänkar, fikabord, bulhus. Toalett.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén