Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Allkvie änge

En solig vårdag, en önskan om en eftermiddagspromenad och en kaffepaus i det gröna – vi kör ut till naturreservatet Allkvie änge strax öster om Visby. Vi ställer bilen på parkeringsplatsen och går österut längs åkervägen bredvid lammhagen.

Lammungarna chillar i gröngräset.

Där hagen slutar finns en grind, en infoskylt om området och en låda med foldrar som beskriver djur och växtlighet på änget. Vi tar en sådan med oss.

Det första vi ser innanför grinden är en orkidé – Sankte Pers nycklar – som lyser lila i det gröna gräset.

Lysande lila Sankte Pers nyckel (Orchis mascula) – en av massor i änget.

Rakt fram finns ett par fikabord, men vi tänker gå den korta slingan runt änget innan vi fikar. Det finns förutom en massa nycklar ungefär en miljon gullvivor – ängarna lyser gula i det starka solskenet. Här på Gotland får man ju lov att plocka dem, men vi låter dem vara.

Massor av gullvivor (Primula veris).

I denna lite öppnare delen av änget växer det flera enorma lövträd – mest ask och ek. I den östra delen av änget är det lite smålerigt att gå, och det finns också en brya med öppet vatten.

Vattenhål för boskapen.

Stigen svänger sydväst och vi med den. Det finns gott om småfåglar, och vi hör flera näktergalars skönsång.

Inte en näktergal. Kanske en lövsångare?

Vi kommer sen in i en mer igenvuxen del av änget. Här finns det fortfarande gott om vitsippor, och ljuset strilar så där härligt vårigt genom de nyutspruckna, ljusgröna löven.

Hassel, och andra lövträd.
Gullvivor överallt!
Och massor av Sankte Pers nycklar – här ett särskilt ståtligt exemplar 🙂

Naturstigen är bara en knapp kilometer så vi är ganska snart tillbaka till fikaplatsen, och nu är det dags för kaffi i eftermiddagssolen! Skönt att känna värmen från solen, och känna att det blir nog sommar och varmt i år också – den långa kylan under våren får ge med sig.

Efter pausen går vi slingan på andra hållet, bara för att det är så fint och så lugnt och skönt här.

Det här är nog en alm.

Ute vid parkeringen finns faktiskt ett torrdass – tyvärr en sällsynthet i de gotländska naturreservaten och friluftsområdena. Och om det finns som här är det inte alltid det finns papper, men en gammal scout och van vandrare (nåja) har ju med sig sådant + handsprit, om nöden faller på 🙂

Litet hus med hjärtan på dörrarna. Eller skyltar, i alla fall.

Allkvie änge är en fin, lugn plats att ta en tur och en fika på. Vi har varit här förut och vi kommer att komma tillbaka igen.

/Anna, 17 maj 2021


Om vår tur

Drygt 1 km vandring längs en markerad naturstig i änge och skogsmark. Fikabord.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén