Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Klosteränge

Efter besöket på Mästerby Änge kör vi på snirkliga vägar tillbaka mot Visby, men vi har fortfarande lite spring i benen, så vi stannar till på Klosteränge naturreservat söder om Roma.

Klosteränge påminner mycket om Mästerby Änge – det är ju ängen båda två, såklart – men Klosteränge är större, med en stor sankmark i mitten, och det går betande lamm i stora delar av det. Här i Klosteränge finns ett par fikabord, men inga bulhus och ingen toalett.

Gigantisk ek med enorm krona möter vandraren i Klosteränge.

Floran är också ungefär densamma, med små variationer. Vi klättrar över stättan in i änget och börjar spana efter blommor.

Fotografering av särskilt intressant blomma.

Vi följer sen stigen norrut och klättrar över stättan. På andra sidan finns det en skogsväg, som tyvärr är ganska lerig då det regnat en hel del de senaste dagarna och någon har kört en skogsmaskin med larvfötter. Vi försöker gå bredvid så gott det går.

Stor ek. Lerig stig.

Det växer massor av olika blommor i gräset och bland träden, och jag måste stanna till ganska ofta för att fota dem.

Sankte Pers nycklar, ljus variant.
Humleblomster.

Vi kommer till ett vägskäl, och väljer att gå vänster. Fel väg, visar det sig då den ganska snabbt viker av mot söder igen och sen upphör helt. Så det är bara att traska tillbaka och välja den andra stigen.

Rätt väg!

Här i norra delen av naturreservatet är det lite annorlunda skog, hasselbuskarna och de stora lövträden har infiltrerats av björkar.

Knäckt björk.
Spåmossa (de gröna små spröten) växer på störd jord som här där någon eldat. Röd mossa av något slag.Gul fibbla lyser upp.

Vi går på en stig utan spår av larvfötter men det är ändå ganska lerigt, dels pga de tidigare dagarnas regn och dels pga att det är ganska sankt här – det får bli kängtvätt när vi kommer hem.

Vitsippor kring tjärnen.

När vi rundat reservatets nordligaste del och är på väg tillbaka ser vi ett gäng kreatur som ligger och idisslar på andra sidan stättan vid stigen. Men de verkar vara mer rädda för oss än vi för dem för innan vi ens kommit nära reser de sig, spanar oroligt in oss och skuttar sen iväg.

Varningstext.

Och det visar sig att vi ska inte klättra över den stättan, stigen fortsätter söderut på rätt sida stängslet.

Ännu en tjärn och fler fallna träd.
Och ännu fler nycklar! De växer som ogräs så här års 🙂

När vi lämnar det sanka området blir också träden större igen – här en ek med 3-4 meters stam-omkrets.

Human for scale.

Och sen är det inte långt kvar – vi ska bara passera ett gäng nyklippta lamm som också oroligt flyttar sig då vi kommer. En sista stätta att klättra över för att komma ut ur hagen, sen är det bara att följa den leriga skogsvägen tillbaka till parkeringen.

Massor av maskrosor lyser upp.

/Anna, 27 maj 2021


Om vår tur

2 km vandring längs en stig genom änge och skogsmark. Fikabord en bit in i änget. Stättor måste passeras.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén