Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Storsudret runt: Käldhagen – Kulänge

En långhelg i slutet av maj ger vi oss iväg på en flerdagarstur runt Storsudret. Vi har velat i flera dagar om vi ska ut eller inte då väderprognoserna förändrats i stort sett varje timme – regn, regn & blåst, sol och moln, mer regn…

Men till sist bestämmer vi oss och ger oss iväg med bussen från Visby på fredag förmiddag och hoppar av vid Trafikverkets rastplats Käldhagen tre kilometer norr om Burgsvik. Här finns toaletter och möjlighet att fylla på vatten, och dessutom ligger den precis bredvid den gamla banvallen som numera är en gång- och cykelväg in till Burgsvik.

Det är lite blåsigt men behagligt vandringsväder då vi går längs grusvägen genom fält, hagar och husområden, och vi kommer in till Burgsvik strax efter klockan ett – perfekt med ett lunchstopp på Fiket! Och vi väntar ut en liten regnskur med kaffe på maten.

Den lilla skuren drar över, och vi fortsätter vår vandring västerut längs Hamnvägen och sen sydväst förbi campingen. Sen lämnar vi grusvägen och slår in på en ganska smal men väl upptrampad skogsstig som tar oss fram genom tät skog och öppna hällmarker. Ungefär en kilometer senare når vi kusten och går längs gröna strandängar, översållade av smörblommor och smultron och mandelblom.

Vi kan inte följa kusten hela vägen till Valars fyr, släke och sankmark gör att vi får ta oss in till grusvägen en bit och följa den till fyren, som står vid en stenvast intill strandkanten, halvt dold bakom en tunn ridå av smala oxelträd.

Här tar vi oss ut till klapperstensstranden via ett hål i stenvasten, och går på de platta, vita stenarna. Vinden piskar och vågorna slår så vi blir inte långvariga här, utan tar oss snabbt upp till fastare mark knappt hundra meter senare och genar via en halvt igenvuxen stig tillbaka till grusvägen.

Nu kommer vi strax in på bekanta vägar – här gick vi hösten 2020 då vi besökte naturreservatet Västlands i närheten – och viker av längs en annan grusväg som tar oss ner till ett fint, gräsbevuxet område med havsutsikt.

Här stannar vi för en paus i lä bakom ett stort buskage, och bestämmer oss ganska snart att stanna här hela natten. Vi har vandrat knappt 10 km, men det är ganska skönt med en mjukstart och det ser dessutom ut som att det kan komma en skur till ganska snart.

Så vi slår upp tältet, chillar i solen och lagar sen mat på vårt medhavda gaskök. Vid tidigare vandringar har vi haft med oss ”riktig” mat, men denna gång ska vi testa frystorkad turmat av olika slag.

Och det är väl ok, inte det godaste jag ätit men det var ju väldigt lätt att transportera & tillaga, och mätt blev jag. Regnet närmar sig, så vi kryper in i tältets absid och sitter där och lyssnar på havets dån och fågelsången från de omgivande buskagen.

Vi har en plan att vänta ut regnet och sen se på solnedgången vid havet, men det blir inte uppehåll så vi kryper ner i sovsäckarna istället för en tidig kväll. Godnatt!

(Och vid fyra-tiden på morgonen känner jag att jag kanske skulle tagit den varmare sovsäcken…)

/Anna, 27 maj 2022


Vill du gå en rundslinga i området? Kolla in vår tur Västlands – Kulänge, 5 km.


Om vår tur

10 km vandring längs stigar och grusvägar i skog och vid kusten. Fikabord, toaletter, vatten vid Käldänge rastplats. Café/restaurang, livsmedel i Burgsvik.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén