Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Storsudret runt: Kulänge – Sandvik

Det regnar under natten men frampå morgonen blir det uppehåll, och vid sjutiden skingras molnen och solen kommer fram. Vi är faktiskt tacksamma för att den väntade lite, vi hade ingen morgonskugga på tältet och så fort solstrålarna når tältduken blir det rejält varmt. Dags att gå upp!

Det tar ett par timmar att äta frukost och packa ihop i lugn och ro, så vi ger oss iväg strax efter nio. Solen har då gått i moln igen, och väderradarn visar regntunga skyar på väg mot oss. Vi har packat med våra regnkläder, och ”ut på tur – aldrig sur”. Möjligen riktig blöt, dock 🙂

Ut på tur, aldrig sur!

Vi börjar gå söderut på stigar och skogsvägar, ibland längs kusten, ibland inne i skogen, och vi stannar för paus och foto då vi känner för det. Efter lite drygt 6 km kommer vi till turens första asfaltväg. Nu börjar det stänka ordentligt och det blir regnbyxor på.

Asfaltvägen är lång och rak och lite tråkig att gå på, så vi svänger västerut in på en grusväg mot Askviken och hoppas på att hitta en väg längs kusten. Och det gör vi – en fin, lättvandrad stig slingrar sig söderut. Tyvärr gör den som stigar gör ibland – den försvinner. Samtidigt dyker det upp en bäck med ett brett bäck-delta med släke och sankmark, så vi gör en kringgående manöver inåt land och lyckas hitta någon form av djurstig genom den glesa skogen och ängsmarkerna, som tar oss ut till kusten vid Bondvik där det sen dyker upp en ny fin stig/åkerväg!

Nu regnar det rejält, och ingen av de små fiskebodar vi passerar har ett skärmtak eller annat skyddat utrymme för en blöt vandrare att låna så vi skular under en tall för en snabb snack-paus innan vi traskar vidare längs Kättelvik och upp på Husrygg.

Husrygg är känns som oändligt lång denna dag, men det är ”bara” ytterligare 3,5 km vandring i regn och blåst tills vi når Majstregården där vi tänkt stanna och äta lunch.

Svep för att se alla bilder.

Det är bara caféet med enklare med riktigt goda mackor som är i gång, men de har öppnat restauranglokalen så alla blöta gäster har någonstans att sitta i skydd för regnet – det tackar vi för! En macka och en kaffe och en lång paus senare har vi torkat upp ganska mycket och det är dags att ge sig iväg.

Idag går vi inte hela vägen ner till Rivet för att följa kusten, utan svänger sydost på en åkerväg bredvid Sjövärnsgården, och sen nordost för en kilometers vandring mellan gröna fält upp till första gården Digrans. Vi fortsätter ytterligare en kilometer nordost på asfaltvägen, och svänger sen österut på en grusväg efter den andra gården Digrans.

Här möter vi ett gäng glada vandrare som är på väg åt andra hållet, och ungefär samtidigt slutar det regna. Vid Kägelbacke svänger vi söderut på åkervägen för att ta oss ner till Barshageudd, där vi tar en paus i lä vid de grå, väderbitna bodarna.

Paus!

Här är det torrt, antingen har det inte regnat alls här eller så har vinden torkat upp det riktigt snabbt. Skönt! Vi fortsätter sen norrut på gräsängarna, som övergår i svallgrus-ängar och sen sandstrand då vi närmar oss Sandvik, där vi slår upp tältet på den torra sanden i skydd av några tallar.

Lagom till vi är klara börjar det stänka igen, och då det är mer regn på ingående spänner vi upp den tarp vi har med över tältets ingång så vi kan laga mat regn- och eldskyddat. Även idag blir det frystorkat, och även idag är det helt ok. Och eftersom det är lördag lyxar vi till det med after dinner-drinks 🙂

Varm choklad & avec på maten.

Regnet fortsätter sen hela natten, och vi somnar även idag ganska tidigt till ljudet av dess smattrande på tältduken, fågelkvittrande och vågornas slag mot stranden.

Zzzzz…

/Anna, 28 maj 2022


Vill du gå en rundslinga i området? Kolla in våra turer


Om vår tur

24 km vandring längs stigar, grusvägar & asfaltvägar i skog och vid kusten. Kortare delar över ängar eller genom lättvandrad skog utan stig. Majstregårdens café & restaurang öppet under säsong, vatten och övernattningsmöjligheter på Sjövärnsgården vid Hoburgen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén