Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Storsudret runt: Sandvik – Burgsvik

Även denna, vår andra tältnatt på Sudret regnar det rejält men frampå morgontimmarna tittar solen fram och värmer på. I går kväll var vi listiga och slog upp tältet i skydd av ett stort buskage med tallar som skyddar oss från morgonsolen så vi slipper få bastu i tältet. Lite för listiga, för det tar ganska lång tid att torka ur fukten…

Men det gör inte så mycket, för idag är det sommar och vi njuter av en lång frukost på stranden 🙂

Svep för att se fler foton.

Vi är klara med frukost och packning av ryggsäckar strax efter nio och ger oss iväg norrut längs den vackra kuststräckan, längs sandstränder, skogsstigar och gamla grusvägar.

Efter en och en halv timme kommer vi till pensionat Holmhällar, och vi stannar till för kaffe och en himmelskt god öjakaka. Här passar vi också på att fylla våra vattenflaskor.

Kaffe och kaka på pensionat Holmhällar

Vi passerar i behaglig takt Holmhällars rauk-udde, Skvalpviks gräs- och mossgröna ängar, Vändburgs raukområde och Vändburgs hamn där man lyft upp sjöräddningens båt på kajen för årligt underhåll.

Norr om Vändburgsviken går vi in i beteshagarna, men det finns inga djur inom synhåll där vi går längs den halvt gräsbevuxna vägen längs kusten och över strandängarna. Efter Rumsbod måste vi korsa en ganska bred och djup bäck, men vi har tur – det är ganska stenigt på ett ställe och vi kan kliva på dessa. Men lite klafsande i lera blir det, och vi är tacksamma för långa ben som kan ta långa kliv.

Någon kilometer senare kommer än ännu bredare och djupare bäck, men vi har tur igen för denna korsas av en bred bro.

Bred bäck.

Strax därefter svänger vi västerut och lämnar kusten bakom oss. Man kan fortsätta på strandängarna en bit till, men vi har en lång väg kvar så vi väljer att ta en liten genväg. Vi går på en fin åkerväg mellan inhägnade fält, där korna och kalvarna och de brölande tjurarna är på en sida av stängslet och vi på en annan.

En och en halv kilometer senare kommer vi till Hamra kyrka, där vi slår oss ner på ett picknickbord och värmer vatten på vårt gaskök. Det finns både restaurang och bageri i Hamra men inget är öppet denna helg, tyvärr. Men en delikat lunch med frystorkad vandringsmat är inte fy skam det heller.

Hamra kyrka

Efter Hamra går vi norrut längs asfaltvägen en knapp kilometer, och viker sen av västerut på en spikrak grusväg. Nu håller vi tummarna att vi ska hitta en väg genom skogen upp till Burgsvik och slippa gå på de trafikerade asfaltvägarna. Jag har rekat på kartan, och det kan nog finnas någon väg eller stig som leder i rätt riktning. Kanske. Möjligen. Risken är att vi blir stående på en åker, utan annat val än att vända tillbaka och finna en ny väg. Och vi har precis upptäckt att bussen hem går 17.35 och inte 18.35, så även om vi inte har någon akut tidsnöd (än) har vi inte riktigt lika stor marginal…

Men vi har tur! Efter en halv kilometer dyker den nordostgående stigen upp, som ansluter till en nordostgående skogsväg. Och trots att denna väg upphör på kartan så fortsätter den i verkligheten! En fin, lättvandrad skogsstig tar oss genom vacker blåbärsris-rik barrskog och ut till en spikrak grusväg.

Det ska sen enligt en av våra kartor finnas en väg norrut genom skog och fält, men den ser ganska övervuxen ut och nu vågar vi faktiskt inte chansa…Så vi tar oss närmare ut till asfaltvägen, korsar ett fält och sen går vi de sista 2,5 kilometrarna till Burgsvik längs Hoburgsvägen. Det är inte alltför mycket trafik, men jag skulle inte vilja gå här en högsommardag då karavaner av turister och bussar och husbilar trängs på den smala vägen…

Väntan i gröngräset

Vi hinner faktiskt till Burgsvik i tid för att både köpa en glass på Hoburgshallen och vänta en halvtimme på bussen i det svala gröna gräset vid hållplatsen. Så otroligt skönt att ta av sig kängorna och svalka fötterna efter 27 km vandring…

Det har varit en fin rundtur, 60 km härlig vandring i vackra områden, och trots att det regnat än del har vi ändå haft tur då vi både kunnat sätta upp och ta ner tältet i solsken. Det här kommer att bli en återkommande tur, det är vi säkra på!

/Anna, 29 maj 2022


Vill du gå en rundslinga i området? Kolla in våra turer


Om vår tur

27 km vandring längs stigar, grusvägar & asfaltvägar i skog och vid kusten. Kortare delar över strandängar. Vatten vid Holmhällars pensionat, Vändburgs hamn, Hamra kyrka. Ont om vatten sommartid.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén