Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Vandring längs Vamlingbokusten

Vi firar Valborg på Storsudret, inte genom att samlas med andra människor och tända en stor eld utan genom att hitta en fin plats att campa på och ta en lång härlig eftermiddagspromenad längs kusten i Vamlingbo. Solen som sken så varmt under hela färden ner hit har gömt sig bakom en gråvit molnmassa som ligger som ett lock över denna ände av Gotland och vi ser bara klar himmel långt borta vid horisonten. Men vad gör det – ut på tur, aldrig sur, eller hur?

Vi parkerar vid Austre strand i hörnet av Lundar naturreservat och vandrar sen längs stigen sydväst. Det gråvita ljuset ger en dämpad, nästan höstlik färgton åt omgivningarna och de enda färgklickarna är de hundratals blåsippor som fortfarande täcker marken på sina ställen.

Vi passerar Norebods fiskeläge, och fortsätter vidare längs kusten på grusväg, klapperstensstrand och sandstrand, förbi små uddar med lustiga namn – Gäddkrok, Haugbjärgar, Klehammarsård – fram till Sandviken, där en eldplats (egenlavad) med några gamla stockar runt om får bli vår pausplats.

Efter pausen viker vi av från kusten, in på en mjuk skogsstig som några hundra meter senare når fram till ännu en fin grusväg som tar oss tillbaka genom blåsippeklädd barrskog. Men efter en och en halv kilometer på denna skogsväg blir vi lite otåliga och genar över den enbuskebevuxna hällmarken ut till kusten. (Vill man fortsätter man på skogsvägen vi övergav tills man når någon av de riktiga vägar som leder tillbaka till kusten, och får någon extra kilometer vandring.)

Vi når sen Norebod och fortsätter tillbaka till Austre strand samma väg vi kom.

Det är en väldigt vacker, rofylld tur och planerna på en vandring runt hela Storsudret börjar verkligen ta form!

/Anna, 30 april 2022


Om vår tur

Knappt 10 km vandring längs sand- & stenstrand, stigar & skogsvägar. Bänkar & pausplatser på flera ställen. Badmöjligheter längs vägen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén