Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Fika i Kistänge

Vi är på väg söderöver för en vandringshelg på Storsudret, och på vägen ner från Visby stannar vi till vid Sudrets livs i Havdhem och köper fika som vi tar med oss till Kistänge naturreservat. Sist vi var här kom vi faktiskt inte ens in till änget – man måste passera en hage och just då var den full med stora ungtjurar som bevakade grinden. Förmodligen var de fredliga, bara nyfikna, men vi vågade inte riktigt ge oss in och sjasa bort dem så att vi skulle komma fram, så vi vände och for vidare på vår tur.

Men idag är grinden öppen, inga nyfikna betesdjur syns till, och vi går lugnt de trehundra metrarna till naturreservatet.

Marken är översållad med vitsippor, gullvivorna börjar slå ut och vi hittar en utsocknes blomma – en kungsängslilja! Det finns några få fynd rapporterade på ön, men inga i närheten. Undrar hur den har hittat hit?

Änget är inte stort, men vi går ett varv ändå. Fornsök visar att det finns två registrerade fornlämningar – en övertorvad stensättning som vi hittar och en slipsten som ska vara en del i stenmuren längs ängets västra sida. Vi är noviser på arkeologisk slipstensidentifiering och kan inte se någon sten som skiljer sig från de övriga… 🙂

Det finns en rejält bred gunga som hänger från ett av träden, och efter att vi testat den båda två kan vi rapportera att den knirrar men fungerar helt ok! Bredvid trädet finns ett fikabord, och här avnjuter vi både citronmuffinsen från Sudrets livs och den härliga solvärmen denna Valborgs eftermiddag.

/Anna, 30 april 2022


Om vår tur

Gotländskt änge med lövträd och hassel. Fikabord. Hage med frigående djur (årstidsberoende) måste passeras.

Vardagstur Gotland – länk till hela kartan.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén