Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Nipsippe-vandring på Filehajdar

En vårvarm, solig måndagseftermiddag kör vi ut på Hejnum Hällar för att leta efter nipsippor. Likt Gotlandssippan som vi fotade på vår Russvätar-tur förra veckan är nipsippan en söt liten lila blomma som (nästan) bara finns på ett mycket specifikt område på Gotland; Filehajdar. Vi har rekat Artdatabankens fyndkarta och det är verkligen BARA där den växer i Sverige. (Nästan..)

Vi parkerar vid Tiselhagen och promenerar vidare längs skogsvägen. Det är lite spännande att gå där och spana efter små lila färgfläckar bland den torra mossan och kalkstensgruset på marken.

Och plötsligt är den där – vår första nipsippa! Ungefär precis där fyndkartan förutspådde, när vi kommer in på naturreservatet Filehajdar. Och sedan ser vi dem överallt!

Lycka! 🙂

Vi sicksackar fram, försiktigt för att inte störa eller skada, hukar oss, fotar i alla möjliga vinklar och vrår. De är verkligen så fina och luddiga och med silkestunna kronblad som genomlyses av eftermiddagssolens strålar.

Sen måste vi så klart ha en kaffepaus – vi sätter oss i solen på en gammal (hus?)grund och bara njuter av stillheten och vårsolen. Och lite vardags-dramatik 🙂

Vi vandrar sen vidare, och fotar lite till. Det växer massor av nipsippor precis på kanten till det gamla kalkbrottet, och jag är så frestad att krypa under det rostiga trådstängslet och fota dem – hade blivit ett fint foto på kanten till avgrunden.

Men mitt kloka jag får bestämma och jag håller mig utanför avspärrningen.

Nipsippor och kalkbrottskant på avstånd.

Vi fortsätter vidare längs grusvägen tillbaka till östra gränsen av naturreservatet Filehajdar, som bara är en liten del av hela det stora område här som kallas Filehajdar. Förvirrande? Ja.

Det går en tydlig stig söderut längs reservatsgränsen och vi följer den tillbaka till den skogsväg vi kom på, mot Tiselhagen och vår parkerade bil. Och ingenstans längs denna väg ser vi en endaste nipsippa.

En riktigt fin tur, i lugn och stillhet och värmande vårsol.

/Anna, 25 april 2022


Om vår tur

4 km vandring på skogsvägar & stigar. Massor av nipsippor som blommar i månadsskiftet april – maj.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén