Parkeringen vid Träskmyr är första stoppet för dagens Hittaut-tur i Kappelshamn. Här finns plats för några bilar, och ett picknickbord bredvid den reglerade avrinningen mellan myren och Vasteån. Träskmyr är en av Gotlands största agmyrar, och det kan dåna rejält här vid utflödet men idag rinner vattnet nätt och jämnt genom dammluckorna.


Från parkeringen går en delvis spångad stig till en liten halvö en knapp km söderut, där det finns ett fågeltorn och ett picknickbord.

Idag blir det inget besök vid tornet, utan efter vi funnit dagens första checkpoint ger vi oss iväg norrut längs grusvägen och svänger vänster in på en stig genom skogen. Vi når en lite bredare skogsväg och strax därefter lokaliserar vi ännu en Hittaut-checkpoint.
Vi har gjort ett par tidigare besök i området – en gång då vi tog oss runt myren med lite (mycket) besvär, och en annan gång då vi förgäves sökte den bro/spång som enligt uppgift skulle anlagts från norr till söder över myrens smalaste del.

Här, norr och öster om myren, är det enklare att bygga ihop en egen liten tur av stigar, gamla körvägar och mindre grus- och asfaltsvägar. Många är bilfria, andra delas med cyklar, hästar eller en och annan traktor.

Idag låter vi Hittaut-checkpoints-placeringar styra vårt vägval och det blir en fin rundtur i skogen och över fälten. Vid Snäckers gård går vi söderut genom skog och längs fält och avslutar vid Träskmyrs parkering efter drygt 3 km.

Vill man så kan man såklart fortsätta till fots, men en ond vad som protesterar vid alltför långa turer gör att vi tar bilen till nästa stopp.

Vid Snäckersvallen finns det bland annat ett utegym, en byabastu och en badbrygga för ett svalkande dopp i Kappelshamnsviken.

Idag blir det bara en kort tur för att finna en checkpoint. Vid tidigare besök – då vi rekat för vår Gotland runt-karta – har vi gått en liten tur på fint klippta stigar och en kort bit gammal körväg längs havet. Och en bit längs den ibland ganska trafikerade väg 149 för att få ihop en rundslinga.

Sista stoppet på dagens tur blir i hamnen.
Kappelshamns hamn ägs av Fortifikationsverket och kommer att byggas ut under de kommande åren för att fungera både som reservhamn för Visby och militär verksamhet. Planen är att det ska vara klart 2030 och vad jag förstår kommer den gamla småbåtsdelen att finnas kvar men kaj, pir och vågbrytare byggs ut och farleden ska muddras.
Även här blir det en kort sejour på väg 149 söderut från hamnen innan vi svänger av mellan ett par hus till en fint klippt stig som enligt Hittaut-kartan kallas Alléstigen.

Alléstigen når ut till den asfalterade Snäckersvägen som vi följer norrut mot Flenvikebrunn.

Enligt kappelshamn.se har Flenvike Brunn under under århundraden gett friskt och gott vatten. Idag är vi främst intresserade av checkpointen som döljs i grönskan bredvid och kollar inte brunnens skick eller vattnets smak.

Nästa checkpoint ska finnas vid ”Bänken”, och vi blir lite förvirrade då vi vid första anblicken tror att det är inne på någons gård – villatomter och odlade fält är såklart förbjudna områden vid all orientering. Men huset visar sig vara Folkets hus, så då är det ok att gå in på gården.

Spelar du Pokémon GO? Missa då inte den route som börjar här och slutar i hamnen.
Vi fortsätter vår Hittaut-tur och passar på att ta en fika vid Kappelshamns veranda. Slutligen gör vi ett besök vid badplatsen (brygga och sand-/stenbotten) innan vi tar oss tillbaka till hamnen och vår bil.

Tolv checkpoints funna, en fika, tre turer av varierande längd. En härlig dag i Kappelshamn helt enkelt.
Årets upplaga av Hittaut har checkpoints även i Hemse, Ire, Ardre, Torsburgen, och Visby – kul sätt att se nya platser och bekanta platser från ett nytt håll. Testa gärna, med webbkarta eller papperskarta.
/Anna, 28 juni 2025
Om vår tur
Vi letar Hittaut-checkpoints i Kappelshamn. Tar man alla i ett svep blir det 9-10 km att gå. Vi delade upp det på tre småturer med bilfärd däremellan.