Vi äter en god frukost, packar ihop våra saker och lämnar Strandakar Hotell för den här gången för att påbörja vår färd tillbaka till Visby. Vi ska dock stanna till längs vägen för några vardagsturer och vi börjar med Närsholmens naturreservat.
Man får köra in, men vi väljer att parkera utanför och gå in. Det är mycket öppna gräsmarker men det finns ett och annat litet träd och några träddungar i östra delen.
Vi väljer att ta promenadvägen för att gå längs vattnet till När fyr som tändes första gången 1872.
Det är en fuktigt förmiddag och gräset är fortfarande daggvått.
Vi närmar oss fyren och rundar den. Fyren elektrifierades och automatiserades 1961 och fyrvaktarhuset är numera vandrarhem.
Vi vandrar vidare längs kusten. Det finns inget raukfält här, men några enstaka raukar här och där. Eller om det är stenar… 🙂 Områdets geologi, botanik och ornitologi är varför det blivit naturreservat, men när det gäller blommor och fåglar är vi här i fel säsong.
Vi följer kusten vidare in bakom skogsdungen, där vi stöter på en fin fältsippa i gräset, med de luddiga bladen täckta av daggdroppar. Fältsippan blommar vanligen på försommaren så det här är ett ovanligt fynd.
En lämpligt placerad fikaplats dyker upp och vi passar på att sätta oss ett tag och titta på de få fåglar som faktiskt finns här. Och njuta av solvärmen 🙂
Sen går vi vidare norrut. Vi ser inga fler fältsippor men det finns små färgklickar här och där i gräset.
Stigen kommer ut på en av de grusvägar som finns på holmen och fortsätter norrut.
Där vägen upphör finns en naturreservatsskylt och allra längst norrut på udden ser vi den betande boskapen – ett gäng nötkreatur på behörigt avstånd.
Grusvägen har upphört men det finns en gräsbevuxen väg/stig som leder tillbaka västerut.
Så småningom kommer vi tillbaka till grusvägen som ledde in i reservatet och vi går tillbaka till bilen.
/Anna, 25 september 2020
Läs mer om hela veckans vandringar på Sudret.
Om vår tur
6 km vandring längs stigar & grusvägar på Närsholmens öppna strandängar. Fikabord på flera ställen. Obs! Fågelskyddsområden med tillträdesförbud delar av året.