Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Hide – S:t Olofsholm

En molnig augustidag ger vi oss iväg för en vardagstur i Hide. Vi parkerar i Hide kalkbrott, där man emellanåt kan lyssna både till blues, musikteater och mycket annat spännande. Idag är det bara vi här och vi ger oss glatt iväg på en väg som leder ur kalkbrottet i vår önskade riktning – söderut.

Vem vet vart vägen kommer att leda oss?

Vi kommer dock inte så långt, och får snabbt tänka om.

Hit men inte längre! Vänd om, vänd tillbaka!

En ledmarkör för S:t Olavsleden, en av Gotlands pilgrimsleder, pekar på en stig åt sidan och vi följer den istället.

Hitåt!

Stigen tar oss in i Sajgs naturreservat och vidare ner till S:t Olofsholms småbåtshamn med tillhörande strand.

Strand. Pausbänk. Utsikt mot Smöjen.

Vi följer stigen runt udden och kommer in i S:t Olofsholms naturreservat. Här finns det en hel del raukar i olika former.

Fler raukar.

Efter raukfältet kommer ännu en aspekt av den enormt fascinerande geologin i området – de platta, vittrade kalkstenshällarna strax ovanför (och under!) havsytan.

Fotografering pågår. Smöjen i bakgrunden.
Ökar havsytans nivå bara litegrann läggs detta under vatten.

Vi går vidare och svänger höger upp mot höjden i naturreservatet. På toppen finns en mölla och det kapell som är startpunkten för S:t Olavsleden till Visby.

Gammal mölla. Fikaplats!

Industri och energiproduktion är verkligen en del av det karga landskapet – åt ena hållet ser man Slites cementproduktion med rykande skorsten, åt andra vindkraftverken på Smöjen.

Moln. Cementindustri i Slite. Gamla kalkbrott. Skog. Hed.

Vi går tillbaka ner till strandlinjen, fortsätter runt udden och kommer snart in i Sajgs igen.

Enorm strandkål.

Resterna av kalkbrottsbrytningen gör sig påminda överallt, grushögar och gapande klippavsatser. Det är därmed också lite besvärligt att ta sig fram, så vi letar oss tillbaka till skogsvägen och följer den norrut.

Vi närmar oss Hide kalkbrott igen och hittar en avtagsstig åt rätt håll, men den upphör vid en övervuxen avgrund så vi får vända tillbaka. Nästa avtagsstig leder också fram till en klippkant, men här är det fler nivåer och det går att ta sig fram utan större fara för liv och lem.

Så här i efterhand kan man ju undra varför vi inte bara följde skogsvägen runt kalkbrottet, det hade säkert tagit ungefär lika lång tid…

Kalkbrott.

Fossiler finns överallt, och det går att se dem både i de mindre klapperstenarna på stränderna och i de större klipporna i kalkbrotten

Massa fossiler i kalkstenen. Finger for scale.

Vi tar oss tillbaka till bilen, försöker borsta bort kalkdammet, och kör sen tillbaka till Visby. Ännu en fin vardagstur genomförd!

/Anna, 14 augusti 2016


Om vår tur

7 km vandring på stigar, skogsvägar & stenstrand. Fikabord, grillplats & sommaröppen toalett vid badplatsen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén