Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Gälkhyttedammen – Överdammen

Den lilla P-platsen vid bredvid Gälkhyttedammen är full med bilar men vi har tur och hittar en alternativ parkeringsplats strax bredvid då vi ska ge oss iväg på dagens vardagstur, en av Sörmlandsledens rundslingor. Vi går ut på den norra slingan, i kanten av ett kalhygge, och det dröjer inte länge förrän vi ser årets första liljekonvaljer. Stigen går upp över hällar och ner i mörka mossiga granskogar fulla med ris och barr.

Detta är ett ex-träd.

Solen gassar, det är stilla i skogen och det är emellanåt riktigt svettigt hett på turen. Vi håller fyraårings-tempo (dvs från stillastående undersökande av intressanta objekt till full fart springande och tvärnit igen :)) och drygt en timme senare har vi kommit 2,5 km på vår tur – läge för fika!

Lämpligt placerad bergknalle med sittvänliga stenar och skugga för en fikapaus!

Efter påfyllning med vätska och kolhydrater (Festis och hembakt banankaka!) kommer energin tillbaka och vi knallar vidare med spänstiga steg allihop.

Ut på tur, aldrig sur!

Det är mycket blåbärsris och mossa, men vi ser en hel del olika blommor här och där.

Solljuset strilar ner genom tallkronorna och ger oss en uppenbarelse mitt i skogen när vi går in i Pilthyttedammens naturreservat.

En riktig naturreservatsstolpe!

Vi tar oss ut på udden i Överdammen för turens andra fikapaus. Här finns bord, vindskydd, grillplats – perfekt övernattning för vandraren.

Fika på gång!

Vi ska inte stanna utan har lite drygt två km kvar på vår tur och fortsätter därför vidare söderut längs Överdammen efter fikat. Solen gassar inte lika mycket och myggor börjar dyka upp i de mörkare, fuktigare områdena. Vissa av oss gillas mer av myggen än andra… orättvisa värld! Som tur är finns det många öppna, myggfria områden längs stigen där myggfavoriterna kan få lite respit!

Uppför sten och nerför sten.

Efter totalt tre timmar är vi tillbaka där vi startade och packar in oss i bilen för hemfärd. En bra dag och mycket trevlig tur med familjen! <3

/Anna, 13 juni 2020


Om vår tur

6,5 km vandring längs en av Sörmlandsledens rundslingor. Ledkarta och information finns på Sörmlandsledens hemsida, det kostar 200 kr att bli medlem och få tillgång till all information och stödja ledens arbete.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén