Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

P18 10 km

Regn och åska drar in över öns sydspets men solen skiner och det är lagom varmt för en skogspromenad då vi ger oss iväg på dagens vardagstur – 10 km motionsspåret på P18 som utgår från arenan. Spåret går i behaglig skogsmiljö och halvvägs igenom passeras P18 Änge, där vi tänker stanna till och äta lunch.

Vi går medsols idag, ”fel” håll om man ser till spårmarkeringarna eftersom de bara finns på ena sidan av stolpen.

Ensidig markeringsstolpe 🙂

Det spelar ingen större roll för vi hittar hyfsat men har man aldrig gått i området tidigare kan det vara bra att hålla lite koll efter markeringarna – det finns många stigar och grusvägar som går kors och tvärs i området.

Första delen av turen är övervägande barrskog, andra halvan är övervägande löv- eller blandskog. För några månader sedan var det vitsippor som täckte marken här i barrskogen, de har nu ersatts av tusentals djuprosa midsommarblomster.

Midsommarblomster i massor!

Det finns också betydligt sällsyntare blommor – vi ser t ex ett par exemplar av nattvioler.

Nattviol, skyddad under en ormbunke.

Så gott som hela slingan är samtalsvänlig då det finns gott om plats att gå bredvid varandra. Om inte någon hela tiden ska stanna och fotografera, förstås… Efter ungefär en timme kommer vi fram till P18 Änge, och svänger in dit för att äta vår medhavda lunch. Änget är välskött med klippta gångar, och det finns bord med bänkar utsatta på flera platser.

Litet hus (ej öppet), bord och bänkar. Bild från oktober 2019.

Vi sätter oss ner och dukar upp maten, vilket går ganska snabbt…

Lunch! 🙂

Lite dryck och en liten chokladbit på detta gör oss mätta och belåtna, sen är det dags att gå vidare då ovädret närmar sig raskt från söder.

Mörka moln, regn och åska drar närmare.

Men det är inte mer bråttom än att jag hinner fota några fina blommor i åkerkanten:

Åkervädd (lila), gårdsskräppa och i bakgrunden någon form av fibbla (gul)

Vi är tillbaka där vi började efter ungefär två timmars turande, och vi hinner gott och väl cykla hem också innan det börjar stänka lite.

Det är många som går eller springer denna tur, en och annan som kommer cyklande och vissa tider är det en del trafikbuller från omgivande större vägar, men på det hela taget är det ganska rofyllt här, särskilt i den bortre delen av slingan.

/Anna, 22 juni 2020


Om vår tur

Fin tur längs 10 km-spåret från P18, gröna markeringar. Änge med fikabord efter ca 5 km.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén